НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо долара е в опасност, ако новата валута бъде създадена

01.06.2024 9:33 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо долара е в опасност, ако новата валута бъде създадена

Както потвърди Казем Джалали, посланик на Иран в Русия, членовете на БРИКС активно настояват за единна валута, която става все по-реална.

Формирането на валутата на БРИКС ще има големи последици за долара. Те целят да изместят долара от доминиращата му позиция на световна резервна валута и да засилят позициите на валутата на БРИКС.

Те правят това отчасти, за да стабилизират собствените си икономики, а приемането на алтернативна валута би могло да насърчи по-добрата диверсификация на международните резерви.

Подобна диверсификация би довела и до размиване на долара, а оттам и до по-нататъшно отслабване на влиянието на зелените пари върху международните финансови пазари.

Освен това, ако всички заедно използват обща валута като членове на алианса, те биха могли дори да извършват търговски транзакции в самата валута, избягвайки необходимостта от прехвърляне на щатски долари.

Това, от своя страна, би намалило глобалната тежест на долара, което би могло да подкопае стойността му.

И накрая, създаването на обща валута би позволило на страните от БРИКС да укрепят местните си валути. Като улеснят вътрешната търговия, без да разчитат на долара, тези икономики биха могли да стабилизират и укрепят собствените си валути.

Това би могло да предизвика зелените пари на валутните пазари, предлагайки нова конкуренция и разнообразявайки възможностите за международни транзакции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.