НАЧАЛО Други

БРИКС ETF – Добра инвестиция ли са?

23.02.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ETF – Добра инвестиция ли са?

Борсово търгуваните фондове (ETF) на БРИКС привлякоха значително внимание сред инвеститорите, обещавайки експозиция на развиващите се пазари на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като наскоро бяха разширени с Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Но възниква въпросът: Дали ETF-ите на БРИКС са наистина добър инвестиционен вариант?

Един от основните аргументи в полза на ETF-ите за БРИКС е потенциалът им за по-висока възвръщаемост. Прогнозите са, че въпросните икономики най-вероятно ще имат стабилен ръст на БВП, изпреварващ този на развитите пазари. Очарованието на инвестирането в ETF-и на БРИКС се състои в ранното използване на този потенциал за растеж, което може да донесе значителна дългосрочна възвръщаемост. 

С индустриализацията, урбанизацията и нарастващото потребителско търсене, които движат напред тези икономики, инвестирането в ETF на страните от БРИКС изглежда логичен избор за инвеститорите, които търсят експозиция към пазари с висок растеж.

Още предимства

Освен това ETF-ите на БРИКС предлагат предимства за диверсификация. Като осигуряват експозиция към множество развиващи се пазари в рамките на един фонд, те помагат за намаляване на рисковете, свързани с инвестирането в отделни държави. Тази диверсификация се простира отвъд географските граници, тъй като страните от БРИКС притежават значителни запаси от петрол и други ключови суровини, което допълнително засилва диверсификационния потенциал на тези ETF-и. За инвеститорите, които искат да балансират портфейли, силно натоварени с американски и европейски ценни книжа, ETF-ите на БРИКС предлагат възможност за по-широка експозиция към развиващите се пазари.

Удобството е друг фактор, който стимулира интереса към ETF на БРИКС. Инвестирането в отделни акции на множество развиващи се пазари изисква задълбочени пазарни познания и проучвания. Тези ETF рационализират процеса, като предлагат експозиция към различни сектори и региони чрез един инвестиционен инструмент.

Освен това ETF-ите се търгуват като акции, като осигуряват ликвидност и достъпност за инвеститори с относително малки суми за инвестиции. Тази лекота на достъпа прави ETF-ите на страните от БРИКС привлекателен вариант за инвеститори, които искат да диверсифицират портфейлите си без сложността, свързана с преките инвестиции на международните пазари.

Рискове

От съществено значение е обаче да се преценят потенциалните ползи спрямо присъщите рискове, свързани с инвестирането в ETF-и на БРИКС. Един от съществените проблеми е по-високата волатилност. Нововъзникващите пазари, включително тези в рамките на алианса БРИКС, са склонни да изпитват по-големи колебания в цените в сравнение с развитите пазари. Икономическата несигурност, политическата нестабилност и динамиката на световните пазари могат да допринесат за внезапни колебания в стойността на ETF-ите на страните от БРИКС, което може да разколебае инвеститорите, които не желаят да рискуват.

Освен това политическата, регулаторната и икономическата среда в страните от БРИКС може да е по-малко стабилна от тази в развитите икономики. Промените в правителствените политики, регулациите и политическите вълнения могат да окажат значително влияние върху пазарните резултати, което създава рискове за инвеститорите. Слабата регулаторна рамка в страните от БРИКС може да породи опасения относно корпоративното управление и прозрачността, което допълнително да увеличи рисковия профил на тези ETF-и.

Валутният риск е друго съображение за инвеститорите в ETF от страните от БРИКС. Колебанията на отделните валути спрямо националната валута на инвеститора могат да повлияят на възвръщаемостта. Отслабването на валутите спрямо щатския долар може да намали резултатите на тези ETF-и, особено като се имат предвид минали случаи на висока инфлация в страните от БРИКС.

Заключение 

Въпреки че ETF-ите на страните от БРИКС предлагат потенциал за по-висока възвръщаемост, диверсификация и удобство, те са свързани с присъщи рискове, като по-висока волатилност, политическа и икономическа нестабилност и валутни колебания.

Инвеститорите трябва да проведат задълбочено проучване, да оценят толерантността си към риска и да обмислят диверсификация между множество ETF-и, за да намалят тези рискове, като същевременно се възползват от потенциала за растеж на икономиките на страните от БРИКС. 

В крайна сметка дали ETF-ите на БРИКС са добър инвестиционен избор, зависи от индивидуалните инвестиционни цели, склонността към риск и стратегията за диверсификация на портфейла.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.