НАЧАЛО Други

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

23.02.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

Южна Африка се присъедини по-късно, разширявайки обхвата на групата. В момента БРИКС разшири обхвата си, като приветства пет допълнителни нации – Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, която трябва да потвърд присъединяването си.

Освен засилването на търговските отношения, има споделен стремеж сред членовете на БРИКС за единна валута, особено подкрепян от Русия. Този интерес набра скорост след налагането на търговски санкции на Русия от западните държави след нейната намеса в Украйна, което сериозно засегна икономиката на страната.

Предложението за обща валута има за цел да оспори преобладаващото господство на щатския долар в световните резерви от средата на 20-ти век. Това господство предоставя значително влияние на САЩ в глобалните икономически дела, ситуация, която някои членове на БРИКС се стремят да коригират.

Необходимостта от обща валута става очевидна при разглеждането на двустранни търговски сценарии, като този на Русия и Индия. По време на изолацията на Русия от световната финансова система търговията с Индия се извършваше в индийски рупии. Въпреки това ограничената полезност на рупиите за Русия извън търговията с Индия подчерта необходимостта от по-универсално приета валута.

Китай, виден член на БРИКС, отдавна се стреми да намали влиянието на щатския долар, очевидно в инициативи като създаването на централата на Новата банка за развитие на БРИКС и стартирането на CIPS, глобална платежна платформа, предизвикваща съществуващите системи, доминирани от щатския долар и еврото.

Въпреки това осъществимостта и последиците от приемането на обща валута остават предмет на спорове. Поуките от еврозоната подчертават потенциалните предизвикателства, тъй като управлението на една валута в различни икономики може да доведе до конфликти на интереси и неравномерни резултати, както се видя по време на световната финансова криза.

Критици, включително икономисти като Джим О’Нийл, поставят под въпрос практичността на създаването на централна банка на БРИКС и способността на такива различни икономики да си сътрудничат ефективно.

Докато идеята за обща валута на БРИКС може да изглежда амбициозна в момента, последните дискусии предполагат потенциалната отвореност на Индия към концепцията, може би със стратегически съображения относно ролята на Китай в алианса. С други думи на този етап идеята за създаване на обща валута за съюза е точно това – нищо повече от идея. Поне засега.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Най-добрите приложения на блокчейн през 2024 г.

Докато криптовалутите не започнаха да процъфтяват, едва ли някой имаше представа какво всъщност означава терминът “блокчейн”. 

15.04.2024 17:13 5 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.