НАЧАЛО Други

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

22.02.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

Този нарастващ дълг е причина за безпокойство не само в САЩ, но и сред БРИКС и други развиващи се страни, които държат значителни резерви в щатски долари.

Бланшар изтъкна взаимосвързаността на икономиките, като подчерта, че спираловидно нарастващият дълг на САЩ създава рискове за световната финансова стабилност. Той предупреди, че неуспехът при решаването на проблемите с дълга може да накара държавите от БРИКС и други страни да се откажат от щатския долар за международни транзакции, което може да промени глобалната икономическа динамика.

В изказване пред Комисията по икономически въпроси на Камарата на лордовете, Бланшар изрази загриженост относно значителните дефицити на САЩ и липсата на усилия за тяхното намаляване. Той подчерта последиците от икономическите затруднения на САЩ за останалата част от света, като наблегна на необходимостта от проактивни мерки за предотвратяване на кризата.

Въпреки това Бланшар отбеляза положителна страна на БРИКС и други развиващи се страни, като предположи, че финансовият спад в САЩ може да им предостави възможности.

Той обясни, че тези страни постепенно намаляват зависимостта си от щатския долар и кризата в САЩ може да подкрепи родните им валути и икономики.

В отговор на очертаващия се риск държавите по света все по-често прилагат стратегии за дедоларизация, за да намалят експозицията си към деноминиран в щатски долари дълг. Макар че дълговата криза в САЩ би засегнала предимно самите тях, страните от БРИКС и други държави са готови да дадат приоритет на укрепването на националните си икономики и да намалят зависимостта си от щатския долар.

Това отдалечаване от зависимостта от долара отразява по-широка тенденция към по-многополюсен глобален икономически пейзаж, в който различните валути и търговски споразумения играят все по-важна роля в международните финанси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.