НАЧАЛО Други

Тежък старт на годината за една от новите държави в съюза

17.01.2024 11:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тежък старт на годината за една от новите държави в съюза

Неотдавнашното включване на Етиопия в алианса БРИКС, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, идва в труден момент за страната. 

Борейки се с икономически трудности и неотдавнашни разногласия със Сомалия, Етиопия е изправена пред сериозни икономически проблеми, включително рейтингограничен фалит” от Fitch поради пропусната вноска за погасяване на еврооблигации.

В опит да се справи с икономическите си предизвикателства Етиопия в момента води преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за пакет от помощи, който да подкрепи закъсалата ѝ икономика.

Въпреки тези трудности министърът на финансите Ахмед Шиде разглежда присъединяването към БРИКС като дипломатическа придобивка, изразявайки ангажимента на Етиопия да подобри отношенията си както с традиционните партньори, така и с бързо развиващите се икономики в групата БРИКС.

Икономическите проблеми на Етиопия са многостранни, като включват голям външен дълг, недостиг на валута и бурна инфлация. Тези проблеми се усложняват от забавянето на световната икономика, продължаващите последици от Ковид пандемията, изменението на климата и конфликтите в Украйна и Близкия изток. 

Неотдавнашната двугодишна война в региона Тиграй допълнително натоварва ресурсите на страната, като разходите за възстановяване се оценяват на $20 милиарда. Последствията от конфликта промениха международното възприятие на министър-председателя Абий Ахмед, а в Тиграй и съседната Амхара надвисна заплахата от глад.

Важно събитие в стремежа на Етиопия към икономическо възстановяване е потенциалната ѝ връзка със световния океан чрез морското пристанище Бербера.

Тази стъпка, съчетана с признаването на независимостта на Сомалиленд, предизвика напрежение със Сомалия. Въпреки противопоставянето, Етиопия има подкрепата на Обединените арабски емирства, които от януари са член на БРИКС.

Търсейки финансова подкрепа от алианса БРИКС, Етиопия гледа към Новата банка за развитие (НБР), създадена преди почти десетилетие, за да се противопостави на западното господство в международната финансова политика. 

След като започне да функционира пълноценно, НБР би могла да осигури алтернативно финансиране, като потенциално освободи Етиопия от наложените от Запада условия за получаване на кредит от МВФ. Експертите обаче предупреждават, че в международната политика и икономика няма присъща щедрост, като подчертават необходимостта Етиопия да запази гъвкавост предвид уязвимото си положение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.