НАЧАЛО Други

Срещата на Фед идва: Какво да очакваме?

май 2, 2023 15:17 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Срещата на Фед идва: Какво да очакваме?

Инвеститорите, участващи традиционните и крипто пазарите очакват с нетърпение предстоящото заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC).

Очаква се тази среща, която ще се проведе на 2-3 май, да доведе до увеличение на лихвените проценти с 25 базисни пункта, въпреки че инфлацията в САЩ се забавя.

Според Goldman Sachs предстоящото заседание на FOMC ще доведе до увеличение на лихвените проценти с 25 базисни пункта, с което диапазонът ще достигне 5.00-5.25%. Въпреки това, вместо да се фокусира единствено върху лихвените проценти, анализаторите прогнозират, че срещата ще даде приоритет на “ревизии на бъдещите насоки”. Освен това е възможно да има сигнал за потенциална пауза при лихвените проценти през юни поради опасения за банковия стрес, водещ до затягане на кредитирането.

Различни финансови експерти също имат подобно мнение. Анализатори от CNBC и Reuters прогнозират, че повишаването на лихвените проценти може да бъде спряно след май. Въз основа на проучване на Reuters се прогнозира, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта през май и ще запази това равнище през останалата част от 2023 г.

Освен това като се има предвид, че равнището на инфлацията в САЩ все още остава над два пъти по-високо от целевото равнище на Фед от 2%, намаляването на лихвените проценти изглежда по-малко вероятно от увеличаването им. Въпреки това съществуват опасения, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия по-рано от очакваното.

Според анкета на Reuters вероятността за рецесия в САЩ през следващите две години е нараснала от 65% на 70% през предходния месец. Това се дължи главно на опасенията за банковата криза и инфлацията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Криптовалутите ще надминат златото, недвижимите имоти и акциите – Раул Пал


Много трейдъри спекулират как заседанието на FOMC ще се отрази на крипто пазарите. Някои членове на общността смятат, че увеличението с 25 базисни пункта може да не окаже голямо влияние върху цената на Биткойн. Според крипто анализаторът Нийл Кукрети дори увеличение с 50 базисни пункта няма да доведе до това Биткойн да пробие нивата от $29,000.

Въпреки това търговците все още очакват известна волатилност в отговор на съобщенията на FOMC, тъй като те обикновено оказват влияние върху пазарите. По време на пресконференцията Биткойн се търгува на ниво от $28,028, което представлява спад от 1.9% през последните 24 часа. Понастоящем криптовалутата е изправена пред подкрепа при $27,844, а съпротивата е на $28,384.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.