НАЧАЛО Други

Борбата на БРИКС срещу Г-7

май 3, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борбата на БРИКС срещу Г-7

Страните от БРИКС са на път да надминат страните от Г-7 по икономически растеж. Нещо повече, това накара мнозина да се замислят как страните от Г-7 могат да започнат да си върнат тоталната икономическа доминация.

С нарастването на движението срещу щатският долар според мнозина потенциалът на страните от БРИКС да надминат страните от Г-7 по икономически растеж става все по-реален. 

По всичко си личи, че през 2023 г. случващото се около алианса ще продължи да бъде гореща тема. Най-коментираните теми са движението на БРИКС срещу доларът и евентуалното приемане на нови страни в алианса

Друг важен и често коментиран въпрос е дали потенциалът на нациите от БРИКС да надминат Г-7 по икономически растеж, е достатъчно стабилен..

БРИКС срещу Г-7

В Г-7 членуват Съединените щати, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Япония, като колективът е установен като доминиращата икономическа сила в световен мащаб, но не се знае за колко дълго.

Според информацията оценките сочат, че БРИКС ще допринесе за 32.1% от световния икономически растеж в сравнение с 29.9 % за Г-7.

Bloomberg съобщи, че 75% от световния растеж се очаква да бъде концентриран в 20 държави, а над половината – в Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Освен това се твърди, че страните от Г-7 ще съставляват много по-малък дял от основните вносители. По-конкретно, в анализа се отбелязва, че само Германия, Япония, Обединеното кралство и Франция са сред 10-те най-големи вносители.

Според прогнозите Китай ще допринесе за 22.6 % от световния БВП през следващите пет години. Освен това Индия се нарежда веднага след това с глобален принос от 12.9%. За разлика от това се очаква приносът на Съединените щати да бъде едва 11.3 %.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Как обезценяването на долара ще повлияе на криптовалутите?


Също така макроикономическите фактори отбелязват, че глобалните икономически перспективи се запазват по-скоро слаби, тъй като Bloomberg отбеляза, че перспективите са най-слабите през последните три десетилетия. Данните също потвърждават тези твърдения; тъй като както споменахме по-горе 75% от световния растеж е съсредоточен само в 20 държави.

Тъй като половината от този растеж се дължи на две от големите държави, свързани с БРИКС, доминацията на алианса в икономическия растеж изглежда предопределена. 

Потенциал на БРИКС

Това, което прави още по-сигурни данните за потенциалния икономически растеж, е потенциалът за растеж в рамките на колектива. Наскоро бе съобщено, че 19 държави искат да се присъединят към БРИКС. По този начин потенциалът за икономически растеж продължава да се увеличава.

Колективът на БРИКС от своя страна гарантира, че е отворен за потенциално разширяване.

Според информацията Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят. Други държави, които са проявили интерес за присъединяване са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които все още не са посочени.

Тъй като тези страни проявяват интерес да се присъединят към БРИКС, държавите от Г-7 привидно губят позиции. Дедоларизация и различни макроикономически фактори допълнително ще затруднят ситуацията на Г-7. Все още обаче е рано да се констатира как точно ще продължи да се развива глобална ситуация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Борбата на БРИКС срещу Г-7”
  1. Мечо пуххх,

    Г-7…….сори,но когато една мома роди, вече не е “мома”…… И връщане няма😎

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.