НАЧАЛО Други

Проблемите на Binance се задълбочават – SEC завежда дело срещу крипто борсата

юни 6, 2023 14:14 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проблемите на Binance се задълбочават – SEC завежда дело срещу крипто борсата

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) подаде иск срещу Binance, най-голямата крипто борса в света и нейния главен изпълнителен директор и основател Чанпен Джао.

SEC обвини Binance, че е допуснала американски клиенти на платформата си, че е заблудила инвеститорите относно контрола на надзора на пазара и че управлява нерегистрирана борса за ценни книжа.

Според SEC Binance и Джао също така са контролирали активите на клиентите и са отклонявали средства им без надлежно оповестяване или спазване на закона. В жалбата се твърди, че Binance е създала юридически лица в САЩ, за да заобиколи федералните закони за ценните книжа на САЩ.

Освен това SEC твърди, че Sigma Chain, търговска компания, собственост на Джао, е участвала в “wash trading” на платформата Binance.US, за да завиши изкуствено обема на търговията с ценни книжа на криптоактиви от преди около три години до юни 2022 г.

Председателят на SEC Гари Генслeр описа предполагаемите действия като мрежа от измами, конфликти на интереси, липса на оповестяване и изчислено заобикаляне на закона.

В публикация в блога си Binance отговори на иска, като заяви намерението си да защитава енергично своята платформа. Те твърдят, че действията на SEC са с ограничен обхват, тъй като Binance не е борса в САЩ. В публикацията също така се подчертава, че активите на потребителите в платформата Binance.US никога не са били изложени на риск.

Този съдебен иск допълва съществуващите правни проблеми на Binance. През март Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ заведе дело срещу борсата за това, че уж управлява “незаконна” борса и има “фиктивна” програма за съответствие. Binance също така е обект на разследване от страна на Министерството на правосъдието на САЩ по подозрения за пране на пари и нарушаване на санкциите.

Пазарните анализатори предполагат, че обвиненията на SEC могат да засегнат сериозно Binance и да имат по-широко въздействие върху крипто индустрията. Крипто борсата доминира в крипто търговията, като представлява значителна част от пазара.

Основателят на Binance, Чанпен Джао, канадски гражданин, който е прекарал ранните си години в Китай, основа компанията в Шанхай през 2017 г. Въпреки че холдинговото дружество е базирано на Каймановите острови, Binance не разкрива своето седалище или местоположението на основната си борса Binance.com.

В предишни доклади се посочва, че Binance е обработила плащания на стойност най-малко $10 милиарда за физически и юридически лица, които се опитват да заобиколят санкциите на САЩ. 

Имаше и твърдения за смесване на депозити на клиенти със средства на компанията, които Binance отрече, заявявайки, че потребителите са купували свързания с долара крипто токен на Binance, а не са правили депозити.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.