НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Кой е най-големият притежател?

май 6, 2023 20:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Кой е най-големият притежател?

Криптовалутите набраха огромна популярност, което породи желанието да се открият лица, компании и правителства, притежаващи значителни количества Биткойн.

В тази статия ще разгледаме кои са собствениците на Биткойн с най-значителните притежания.

Сатоши Накамото

Една от най-известните фигури, свързани със собствеността на Биткойн, е Сатоши Накамото, загадъчният създател на флагманската криптовалута. Смята се, че Сатоши Накамото притежава около 1.1 милиона BTC, което го прави най-големият притежател на криптовалутата. Тези монети, добити в ранните дни на Биткойн, остават недокоснати.

Истинската самоличност на Сатоши Накамото остава неизвестна, което води до различни теории за неговата личност. Докато някои смятат, че Сатоши е физическо лице, други спекулират, че това може да е група хора. Независимо от това, 1.1 милиона токена, притежавани от Сатоши представляват значителна част от общия брой Биткойн монети в обращение.

Who is Satoshi Nakamoto?

Важността на притежаваните от Сатоши BTC се дължи на значителния им процент от общото предлагане. Сатоши притежава над 1.1 милиона BTC, така че държи приблизително 5.8% от общото предлагане на Биткойн. До ноември 2021 г. са били добити приблизително 18.8 милиона BTC токена от максималните 21 милиона, които някога ще съществуват. Ако цената на Биткойн продължи да расте, Сатоши може да се превърне в най-богатия човек в световен мащаб.

Правителства

Правителствата също проявяват интерес към притежанието на Биткойн, като се смята, че правителството на Съединените щати притежава значителен дял. Точната сума е трудно да се установи, тъй като правителството на САЩ е придобило Биткойн чрез конфискации от престъпници и съдебни производства.

През 2013 г. ФБР конфискува около 144,000 BTC от Silk Road – онлайн черен пазар. По онова време стойността на конфискувания Биткойн беше приблизително $122 милиона. Като се има предвид значителното покачване на цената на Биткойн, сега авоарите на правителството на САЩ биха се оценявали на милиарди.

Други правителства, като България и Украйна, също са конфискували значителни количества Биткойн. Смята се обаче, че правителството на САЩ притежава най-голям дял сред всички правителства. Точното количество BTC, държано от правителството на САЩ, остава неразкрито, тъй като не е включено в нито един публичен баланс.

Физически лица и компании

Освен правителствата, значими физически лица и компании натрупаха значителни Биткойн дялове. Сред тях са Илон Мъск, Майкъл Сейлър и близнаците Уинкълвос. Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, проявява голям интерес към криптовалутите. През февруари 2021 г. Tesla инвестира $1.5 милиарда в Биткойн и започна да го приема като плащане. Скоро след това обаче компанията продаде 75% от своите дялове.

Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на MicroStrategy, също стана известен в света на Биткойн. MicroStrategy, компания за бизнес анализи, закупуи значителни количества Биткойн. Към ноември 2021 г. компанията съобщи, че притежава над 114,000 BTC, на стойност милиарди долари по текущата пазарна цена. Сега общите наличности на компанията възлизат на над 140,000 BTC.

Близнаците Уинкълвос, основатели на крипто борсата Gemini, са известни със значителните си притежания на Биткойн. През 2013 г. те придобиха около 70,000 BTC за $11 милиона. Днес инвестициите им надхвърлят $4 милиарда, което ги прави едни от най-богатите притежатели на Биткойн в световен мащаб.

Определянето на точния брой на Биткойн милионерите е предизвикателство, но анализаторите смятат, че хиляди са постигнали този статут. За да се прецени броят на BTC милионерите, може да се вземе предвид броят на адресите, притежаващи определено количество Биткойн.

Към май 2023 г. има над 156,000 адреса с поне 10 BTC, което се равнява на приблизително $300,000. Все пак си струва да се отбележи, че множеството адреси, притежавани от един човек, затрудняват точната оценка.

Освен това значителният скок в цената на Биткойн превърна няколко основни притежатели в крипто милиардери.

Крипто борсите играят ключова роля в притежаването и разпространението на Биткойн. Тези борси, като например Coinbase, Binance и Kraken действат като посредници, улесняващи търговията с Биткойн за други криптовалути или фиатни валути като щатския долар.

Крипто борси

Крипто борсите обикновено държат значителни количества Биткойн от името на своите клиенти. Много потребители избират да съхраняват своите BTC на борсите, вместо да ги прехвърлят в лични портфейли. В резултат на това борсите носят отговорност за сигурността и поддръжката на наличностите от Биткойн на своите клиенти.

Съществуват обаче рискове, свързани със съхраняването на Биткойн на борсите, тъй като те могат да бъдат уязвими на хакерски атаки, което да доведе до кражба на Биткойн на стойност милиони долари. Вследствие на това физическите лица вече предпочитат да съхраняват своите BTC в лични портфейли за по-добър контрол и по-голяма сигурност.

В заключение, картинката с притежателите на Биткойн непрекъснато се развива в света на криптовалутите. Макар да е трудно да се определят точните собственици на най-значимите притежания на BTC, известни личности, организации и правителства са натрупали значителни суми.

Тъй като цената и приемането на Биткойн продължават да се повишават, все повече лица могат да придобият статут на милионери или милиардери чрез своите инвестиции в Биткойн, а участието на правителствата и институциите в собствеността на Биткойн може да се увеличи. Динамичният характер на собствеността върху флагманската криптовалута изисква внимателно наблюдение с развитието на крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Изкуственият интелект предсказва прогреса на Биткойн за 2023 – Кога е следващият бичи пазар?

Изкуственият интелект (AI) представлява нова граница в областта на криптовалутните инвестиции, и много се очаква от неговата способност да предсказва трендовете на пазара на Биткойн.

юни 1, 2023 19:33 5 мин. четене

AI и Биткойн: Как може изкуственият интелект да повлияе на крипто

AI предизвика сериозно вълнение с потенциала си за експоненциален растеж и си струва да се проучи влиянието му върху различни области, включително върху Биткойн.

юни 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Цената на Биткойн падна до $23,000 в Австралия

Във вторник австралийското подразделение на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, отбеляза 20% разлика в цената на Биткойн в сравнение с други борси. Това показва, че клиентите са побързали да ликвидират позициите си.

май 31, 2023 14:00 2 мин. четене

Силната информираност за ценовото действие на Биткойн е това, което стимулира инвестициите според Avorak AI

Биткойн (BTC) се превърна в безспорен лидер в постоянно развиващия се пейзаж на криптовалутите. Потенциалът на Биткойн за значителна възвръщаемост привлече значителен интерес както от страна на индивидуални, така и от институционални инвеститори.

май 31, 2023 12:06 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.