Home

Фед се връща към количествените облекчения на фона на банкови сривове

18.03.2023 17:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед се връща към количествените облекчения на фона на банкови сривове

Напоследък Федералният резерв на САЩ (Фед) попада в новинарските заглавия заради действията си за предотвратяване на разпространението на зараза след срива на три банки миналата седмица.

В резултат на това Фед се върна към количествените облекчения, като само през последната седмица задържа активи и инжектира $297 милиарда. Общият размер на активите, държани от банките на Фед, се увеличи с 3.56% през последната седмица, нараствайки от $8.342 трилиона на $8.639 трилиона.

Наблюдателите отбелязват, че нарастването с $297 милиарда през последната седмица се дължи на нещо друго, а не на покупките на активи от миналата седмица, тъй като държавните облигации и ипотечните ценни книжа поевтиняха. Вместо това увеличението се дължи на Програмата за срочно финансиране на банките на стойност $12 милиарда и на поредица от заеми, отпуснати за подпомагане на големи банки. Така Фед постигна това, което се опитваше да направи през последната година.

Резултатът от намесата на Фед е това, което наблюдателите наричат “Fed Put” – явление, при което централната банка се намесва и разгръща стимулираща политика винаги, когато на пазарите на акции има рязък спад на цените. Този “Fed Put” е наблюдаван няколко пъти в миналото, като централната банка се е намесвала, за да подкрепи икономиката по време на криза.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн проби $26,500 – какво може да предстои?


След срива на Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, всички считани за добронамерени към крипто и подпомагащи блокчейн проектите при обработката на средства, акциите на всички банки се сринаха. Сътресения имаше и при DAI, алгоритмична стабилна монета, управляван от MakerDAO, един от най-големите DeFi протоколи. MakerDAO инициира стъпки, за да гарантира, че DAI остава фиксирана с щатския долар, повишавайки цената на MKR, управленския токен на платформата.

Същевременно USDC, стабилна монета, също обвързана с щатския долар, за кратко загуби фиксацията си след новината, че има блокирани $3.3 милиарда в SVB.

Неотдавнашната интервенция на правителството на САЩ и Фед отмени повечето от усилията им за затягане на валутния курс през последните няколко месеца. Както показват проследяващите данни, през последните месеци Фед постепенно разтоварваше активи от портфейла си. Това се случи, докато те затягаха мерките около икономиката, намесвайки се, за да ограничат инфлацията.

Неотдавнашните икономически данни обаче показаха, че през февруари инфлацията е спаднала до 6%, което е най-ниското равнище от над 15 месеца насам. Това свиване на потребителските цени беше в съответствие с пазарните очаквания и предполага, че затягането на мерките на Фед в икономиката може би е било успешно.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания


В заключение, неотдавнашните действия на Фед привлякоха вниманието към “Fed Put” и ролята на централната банка в подкрепа на икономиката по време на криза. Макар че интервенцията отмени по-голямата част от усилията за затягане през последните няколко месеца, последните икономически данни показват, че действията на Фед може би са били успешни за ограничаване на инфлацията.

Тъй като ситуацията продължава да се развива, предстои да видим какви по-нататъшни действия ще предприеме Фед в подкрепа на икономиката и за стабилизиране на пазарите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп е най-добрия вариант за американската икономика според Кати Ууд

Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Invest, наскоро изрази подкрепата си за Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори.

24.06.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: 19 държави напредват в тестовете на CBDC

Международният валутен фонд (МВФ) установи, че 19 държави, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), са в напреднала фаза на тестове за дигитална валута на централната банка (CBDC).

24.06.2024 8:30 1мин. четене

Огромните сривове и дългите мечи пазари в крипто пространството може да са зад гърба ни

Ветеранът инвеститор в криптовалути Артър Чонг предполага, че ерата на тежките спадове и продължителните мечи пазари на дигиталните активи може би е зад гърба ни.

24.06.2024 6:30 2мин. четене

Крипто лобистката група Fairshake събра $160 милиона през май

Крипто лобистката група Fairshake успя да получи значителна финансова подкрепа, докато САЩ се подготвят за следващите президентски избори.

24.06.2024 6:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.