Dai

Dai DAI

Ранк 21
Ранк 21
Dai цена в USD:

$0.9999656

Пазарна капитализация
$5,347,704,441.082
5,347,888,596 DAI
24ч Обем
$502,079,269
502,096,559DAI
Крипто в циркулация
5,347,888,595.746 DAI
Макс : 5347888595.7464

Какво е Dai

Dai е стабилната криптовалута на децентрализираната автономна организация MakerDAO, чиято стойност е фиксирана към тази на щатския долар чрез система от смарт договори и децентрализираните участници, които биват стимулирани от тези договори да изпълняват функции по поддръжка и управление.

Като цяло MakerDAO се радва на все по-голяма популярност. Всъщност той е един от най-често използваните и най-дълго действащите проекти в DeFi екосистемата.

По същество MakerDAO е peer-to-peer или децентрализирана организация, фокусирана върху разработването на технология за улесняване на функционалностите за спестяване, вземане и отпускане на заеми, заедно със стабилна криптовалута в блокчейн мрежата на Етериум. Организацията се управлява от хора от цял свят, които притежават криптовалутата на MakerDAO – Maker (MKR).

История на MakerDAO и Dai

 • През 2014 г. датчанинът Руун Кристиансен стартира проект с отворен код на име MakerDAO като впоследствие отстъпва собствеността върху проекта на общността.
 • Към края на 2017 г. Dai и свързаните смарт договори бяха официално пуснати в основната мрежа на Етериум. Цената на Dai беше успешно почти 1:1 с щатския долар през първата година от съществуването му, въпреки че цената на ETH, единственото налично обезпечение по това време, спадна с повече от 80%.
 • През септември 2018 г. световноизвестната компания за рисков капитал Andreessen Horowitz инвестира $15 милиона в MakerDAO, за да закупи 6% от общото предлагане на Maker (MKR) токени. Това беше първата инвестиция за крипто фонда a16z на фирмата, който е на стойност $300 милиона.
 • През 2019 г. MakerDAO преживя вътрешна борба за това дали трябва да се интегрира в по-голяма степен с традиционната финансова система. Кристаннсен искаше по-голямо съответствие с нормативните изисквания, за да може активи освен криптовалути да служат като обезпечение за Dai. Диспута доведе до напускането на главния технически директор на MakerDAO.

Крипто заеми

В платформата можете да си заемете пари под формата на стабилната монета DAI. Потребителите трябва да заключат определено количество ETH в смарт договори на протокола MakerDAO за създаване на определено количество DAI.

 1. Потребителят депозира ETH или друга поддържана криптовалута като гаранция.
 2. След това се генерира DAI
 3. DAI се изплаща на потребителя под формата на заем
 4. Потребителят може да върне същото количество DAI, да плати малка такса и да получи обратно своето обезпечение.

Когато заемате DAI, трябва да предоставите поне 150% от стойността като обезпечение. По този начин отключвате повече пари в обезпечение, отколкото е стойността на заема. Ако обезпечението падне под 150%, депозираното обезпечение се продава принудително (ликвидира) и на кредитополучателя също се удържа малка такса.

Как да купя DAI?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като DAI е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате DAI, както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя DAI?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: