НАЧАЛО Други

Фед се връща към количествените облекчения на фона на банкови сривове

март 18, 2023 17:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед се връща към количествените облекчения на фона на банкови сривове

Напоследък Федералният резерв на САЩ (Фед) попада в новинарските заглавия заради действията си за предотвратяване на разпространението на зараза след срива на три банки миналата седмица.

В резултат на това Фед се върна към количествените облекчения, като само през последната седмица задържа активи и инжектира $297 милиарда. Общият размер на активите, държани от банките на Фед, се увеличи с 3.56% през последната седмица, нараствайки от $8.342 трилиона на $8.639 трилиона.

Наблюдателите отбелязват, че нарастването с $297 милиарда през последната седмица се дължи на нещо друго, а не на покупките на активи от миналата седмица, тъй като държавните облигации и ипотечните ценни книжа поевтиняха. Вместо това увеличението се дължи на Програмата за срочно финансиране на банките на стойност $12 милиарда и на поредица от заеми, отпуснати за подпомагане на големи банки. Така Фед постигна това, което се опитваше да направи през последната година.

Резултатът от намесата на Фед е това, което наблюдателите наричат “Fed Put” – явление, при което централната банка се намесва и разгръща стимулираща политика винаги, когато на пазарите на акции има рязък спад на цените. Този “Fed Put” е наблюдаван няколко пъти в миналото, като централната банка се е намесвала, за да подкрепи икономиката по време на криза.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн проби $26,500 – какво може да предстои?


След срива на Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, всички считани за добронамерени към крипто и подпомагащи блокчейн проектите при обработката на средства, акциите на всички банки се сринаха. Сътресения имаше и при DAI, алгоритмична стабилна монета, управляван от MakerDAO, един от най-големите DeFi протоколи. MakerDAO инициира стъпки, за да гарантира, че DAI остава фиксирана с щатския долар, повишавайки цената на MKR, управленския токен на платформата.

Същевременно USDC, стабилна монета, също обвързана с щатския долар, за кратко загуби фиксацията си след новината, че има блокирани $3.3 милиарда в SVB.

Неотдавнашната интервенция на правителството на САЩ и Фед отмени повечето от усилията им за затягане на валутния курс през последните няколко месеца. Както показват проследяващите данни, през последните месеци Фед постепенно разтоварваше активи от портфейла си. Това се случи, докато те затягаха мерките около икономиката, намесвайки се, за да ограничат инфлацията.

Неотдавнашните икономически данни обаче показаха, че през февруари инфлацията е спаднала до 6%, което е най-ниското равнище от над 15 месеца насам. Това свиване на потребителските цени беше в съответствие с пазарните очаквания и предполага, че затягането на мерките на Фед в икономиката може би е било успешно.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания


В заключение, неотдавнашните действия на Фед привлякоха вниманието към “Fed Put” и ролята на централната банка в подкрепа на икономиката по време на криза. Макар че интервенцията отмени по-голямата част от усилията за затягане през последните няколко месеца, последните икономически данни показват, че действията на Фед може би са били успешни за ограничаване на инфлацията.

Тъй като ситуацията продължава да се развива, предстои да видим какви по-нататъшни действия ще предприеме Фед в подкрепа на икономиката и за стабилизиране на пазарите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Animoca Brands отхвърля твърденията за съкращаване на фонд и спад на оценката

Animoca Brands, компания за рисков капитал и разработчик на Web3 игри, отхвърли твърденията, че е намалила целевата стойност на своя metaverse фонд с $200 милиона или с 20%, до $800 милиона поради нестабилността на крипто пазара и нестабилността в банковия сектор.

март 26, 2023 18:00 1 мин. четене

Президентът на Ел Салвадор премахва данъците върху технологичните иновации

В четвъртък вечерта президентът Найб Букеле обяви, че планира да предложи на Конгреса на Ел Салвадор законопроект за премахване на данъците върху технологичните иновации.

март 26, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC на ОАЕ ще играе важна роля в международните търговски разплащания

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) наскоро представи нов план за емитиране на дигиталната си валута, известна като “дигитален дирхам”.

март 26, 2023 9:00 1 мин. четене

Sony подаде патент за NFT рамка в игрите

Sony Interactive Entertainment, компанията, която стои зад PlayStation подаде заявка за патент за рамка, която позволява на потребителите да прехвърлят и използват незаменяеми токени (NFT) в множество платформи за игри.

март 26, 2023 8:00 2 мин. четене