НАЧАЛО Финтех

Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания

март 17, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания

Федералният резерв на САЩ наскоро обяви предстоящото стартиране на услугата FedNow през юли, която има за цел да позволи на финансови институции от всякакъв мащаб и местоположение да предлагат услуги за незабавни плащания в цялата страна, денонощно и 365 дни в годината.

Според Том Баркин, президент на Банката на Федералния резерв в Ричмънд и изпълнителен спонсор на програмата FedNow, услугата ще бъде “устойчива, адаптивна и достъпна” и ще създаде “водеща платежна система”.

Възможностите за незабавни плащания вече са успешно изпробвани в няколко държави, като водещи в сектора са азиатските страни като Индия и Китай.

Индия например използва инфраструктура, базирана на услугата за незабавни плащания (IMPS) и унифицирания платежен интерфейс (UPI), за да предлага услуги за мигновенни плащания на клиенти и търговци. Глобалните данни показват, че Индия е най-активният пазар, като обемът на транзакциите достигна $39.8 милиарда през 2021 г.

Междувременно в Китай широко се използват Alipay и WeChat за незабавни мобилни плащания, а страната напира да приеме дигитален юан като своя централно подкрепена дигитална валута.

Въпреки че преходът към незабавни плащания потенциално може да ускори интегрирането на дигиталните валути на централните банки (CBDC) в САЩ, тяхното приемане все още не е сигурно. В момента работната група, занимаваща се с CBDC проучва потенциала на типа валута и се очаква решение за тяхното приемане.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Робърт Кийосаки предупреждава за следващия банков гигант, който ще фалира


Междувременно Ripple води разговори с над 20 централни банки в световен мащаб относно инициативи за CBDC, но САЩ засега не участват в тях.

Стартирането на услугата FedNow е важна стъпка за финансовия сектор на САЩ, която позволява на финансовите институции да предлагат услуги за незабавни плащания в цялата страна. Приемането на CBDC в САЩ обаче все още не е сигурно, а Ripple води разговори със световни централни банки относно CBDC инициативи, но САЩ засега не взема участие.

Преминаването към незабавни плащания увеличи интереса към CBDC, но дали те ще бъдат приети в САЩ, предстои да разберем.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Telegram Wallet Bot вече поддържа транзакции с USDT

Потребителите на приложението за съобщения Telegram вече могат да изпращат и получават Tether (USDT) в чатовете си. Понастоящем Tether е най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация.

март 24, 2023 13:15 2 мин. четене

Ето как модните артикули могат да се превърнат в метод за безконтактно плащане

Curve, финансово супер приложение с четири милиона клиенти в 31 европейски държави, обяви ново партньорство с компанията за безконтактни плащания Digiseq.

март 22, 2023 13:05 2 мин. четене

Нигерийците вече могат да купуват криптовалути безопасно с MetaMask и MoonPay

ConsenSys обяви, че MetaMask, в партньорство с Web3 компанията за плащания MoonPay, разширява услугите си в Нигерия.

март 22, 2023 8:00 1 мин. четене

Етериум: Edge браузърът на Microsoft ще интегрира крипто портфейл

Според BleepingComputer, Microsoft разработва нова функция, която ще позволи на потребителите да изпращат и получават крипто активи директно през уеб браузъра на компанията.

март 21, 2023 16:00 1 мин. четене