НАЧАЛО Биткойн

Защо спадат цените на Биткойн (BTC) и Етериум (ETH)?

ноември 10, 2022 7:59 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо спадат цените на Биткойн (BTC) и Етериум (ETH)?

Криптопазарът преживява тежка седмица, като видяхме внезапен обрат след седмици на относителна стабилност за цените на Биткойн и Етериум. 

И двата токена вече са се понижили с повече от 20% през последната седмица, водени от нов скептицизъм на инвеститорите и вкисване на настроенията покрай съобщението на Binance, че ще изкупи конкурента си FTX, след като бяха изразени опасения относно ликвидността на FTX. 

След всички тези новини цената на Биткойн продължи да се понижава, като към момента се движи около $15,800 за първи път от две години насам. Етериум наблюдава подобен спад, като падна до $1,100 за първи път след срива на криптовалутата през лятото. 

Макар че цените на Биткойн и Етериум остават ниски в сравнение с миналата година и двата токена бяха относително стабилни, дори в условията на повишаване на лихвените проценти на Фед, падане на чуждестранните валути, продължаващата война в Украйна и сривовете на фондовите пазари.

„От дълго време Биткойн се съобразява с по-широкия апетит за риск на пазарите, но е излишно да казвам, че вторник не беше един от тези дни“, каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda. 

В началото на седмицата криптовалутите бяха подложени на удар, като в един етап Биткойн спадна с почти 20% за два дни на фона на опасенията относно FTX и последиците за токена FTT.

Но защо криптовалутите се сриват след почти месец на стабилност?

Сривът вероятно се дължи на драмата, която се разиграва в FTX. В резултат на значителна криза на ликвидността в FTX главният изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао обяви, че Binance ще придобие FTX. Binance е най-голямата централизирана криптоборса в света, а FTX беше един от най-големите ѝ конкуренти. Но малко след като представи сделката, Binance обяви в късния следобед в сряда, че ще се откаже от плановете си и няма да придобие FTX, предизвиквайки допълнителен шок на пазара.

Binance сподели в Twitter:

В резултат на корпоративната надлежна проверка, както и на последните новинарски съобщения относно неправилно управляваните средства на клиентите и предполагаемите разследвания на американските агенции, ние решихме, че няма да продължим с потенциалното придобиване на FTX.com

Много инвеститори се обезсърчиха след новината за фалита на FTX. Основателят на популярната борса, Сам Банкман-Фрийд, който преди това беше обявен за „бял рицар“ на криптоиндустрията, сега е загубил повече от 94% от богатството си за един ден, според Bloomberg.

„Днес е лош ден за крипто“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Binance трябваше да се намеси, за да спаси криптоборсата FTX на Сам Банкман-Фрийд. Той беше белият рицар през тази крипто зима и намаляването на ликвидността от негова страна предизвика вълна от безпокойство в цялата криптоборса.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) ще се срине до $14,000, твърди трейдър


Условията на сделката все още не са обявени, но инвеститорите вече се опасяват от вниманието, което това ще привлече от страна на регулаторите. Според Wall Street Journal Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) ще разшири разследването си срещу FTX, като се съсредоточи върху потенциални нарушения на закона за ценните книжа.

Нещо повече, бързият крах на една от най-големите и най-бързо развиващите се криптоборси в света в рамките на няколко дни (когато изглежда не е имало никакви червени флагове) влива допълнителен скептицизъм в и без това засегнатия пазар през година, изпълнена с икономически сътресения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Биткойн: Хеширащата мощност расте – да очакваме ли разпродажба?

Въз основа на данните на CryptoQuant един наблюдател отбелязва, че когато хеширащата мощност на Биткойн регистрира нови върхове, какъвто е случаят в края на януари 2023 г., цените на монетите са склонни да се възстановяват, тъй като възходящият импулс отслабва.

януари 28, 2023 9:43 3 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

Неотдавнашният доклад на Goldman Sachs, в който Биткойн е обявен за най-добре представящия се актив през годината.

януари 28, 2023 7:02 3 мин. четене