НАЧАЛО Блокчейн

Защо блокчейн още не се е наложил, въпреки че е създаден за големите компании

02.02.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо блокчейн още не се е наложил, въпреки че е създаден за големите компании

Потенциалът на блокчейн като новаторска технология за разпределена счетоводна книга е значителен и надминава възможностите на настоящите корпоративни бази данни по отношение на полезност, неизменност и сигурност.

Нейните приложения се простират неограничено в различни сектори, включително финанси, проверка на самоличността и управление на веригата на доставки.

Внедряването на блокчейн решения може да реши множество проблеми, свързани с доверието в предприятията. Интеграцията на блокчейн и смарт договори повишава ефективността и прозрачността, като осигурява предимства, непостижими с традиционните системи. С напредването на технологиите за изкуствен интелект и разбиване на кодове уязвимостта на старите системи към злонамерени атаки става все по-очевидна.

Блокчейн решенията са готови да служат като алтернатива или допълнение към утвърдени играчи като Microsoft, Oracle и SAP. Пътят към масовото приемане обаче е възпрепятстван от предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да може блокчейн да се развие отвъд началния си етап.

Етериум, известен със своите възможности за смарт договори, отдавна се счита за водещ кандидат за приемане от предприятията. И все пак проекти като Consensus, Base, Quorum, Corda на R3, Hyperledger и Polkadot все още работят за значителен пробив на корпоративния пазар. Критичните въпроси като високите такси за газ, децентрализираната мащабируемост, опасенията за доверието в публичните мрежи, управлението и стабилната поддръжка на предприятията остават нерешени.

Дори ако Етериум се превърне в топ децентрализирания хъб, насърчаващ широкото приемане и трансформира индустриите, оперативната съвместимост е от решаващо значение. Безпроблемната интеграция в различни организации и преобразуването на наследени системи към децентрализиран Web3 модел представляват значителни предизвикателства.

Корпоративната архитектура, която често се съпротивлява на промените, трябва да се адаптира към блокчейн технологията. Мащабируемостта се превръща в централен фокус, конкурирайки се с наследените компании по отношение на транзакциите в секунда.

Новите технологии като DAG предлагат милиони транзакции в секунда, доближавайки се до възможностите на големите финансови платформи. Доказването на това, че мащабируемостта не компрометира децентрализацията, е от решаващо значение, наред с предлагането на архитектура от първи слой (L1) с разнообразни механизми за консенсус за разрешени, неразрешени и хибридни случаи на използване.

Въпреки че смарт договорите, базирани на Етериум, отбелязаха забележителен напредък през последното десетилетие, следващата ера обещава блокчейн да реализира потенциала си като технология от следващо поколение. Предприятията могат да подобрят глобалните си операции, предлагането на услуги и цялостната си ефективност, като насърчават повишаването на доверието и рентабилността.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Бум на DeFi пространството – над $80 милиарда вече за заключени в различни проекти

Секторът на децентрализираните финанси (DeFi) претърпя забележителна еволюция, белязана от значително увеличение на общата заключена стойност (TVL), която вече надхвърли $80 милиарда.

26.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн все още има един голям проблем, който трябва да разреши

Първоначално Lightning Network изглеждаше обещаващо решение на предизвикателствата, свързани с мащабируемостта на Биткойн.

25.02.2024 20:20 2 мин. четене

Потребителите на Shibarium намаляват – какво означава това за цената на SHIB?

Shibarium, платформа работеща в рамките на екосистемата Shiba Inu (SHIB), напоследък се радва на рязко повишаване на активността.

23.02.2024 10:00 1 мин. четене

Голям ден за една от най-популярните криптовалути на пазара

В сектора на криптовалутите на хоризонта се задава значимо събитие, което ще се разгърне с дебюта на смарт договори в основната мрежа на мрежата Stellar (XLM).

20.02.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.