Polkadot

Polkadot DOT

Ранк 13
Ранк 13
Polkadot цена в USD:

$8.538

Пазарна капитализация
$10,968,313,845.058
1,284,711,754 DOT
24ч Обем
$540,662,437
63,327,454DOT
Крипто в циркулация
1,284,711,753.931 DOT
Макс : 1416972255.6393

Какво е Polkadot

Polkadot е протокол, който свързва блокчейн веригите и позволява изпращането на стойност и данни в несъвместими досега мрежи (например Биткойн и Етериум). Той също така е проектиран да бъде бърз и мащабируем. Криптовалутата на мрежата, DOT, се използва за стейкинг и управление.

Polkadot е замислен като подобрена версия на Етериум. Стартирал през май 2020 г., Polkadot е дело на съоснователя на Етериум (ETH) Гавин Ууд. Понастоящем платформата се управлява от Web3 Foundation (W3F) и се разработва от Parity Technologies – и двете съосновани от Ууд.

Екипът на Polkadot вярва, че дизайна на мрежата ще позволи на потребителите да извършват транзакции по-частно и ефективно, като създават блокчейн, който не разкрива данните на потребителите в публичната мрежа или който по друг начин обработва по-голям брой транзакции.

Към днешна дата Polkadot е набрал около $300 милиона от инвеститори чрез две продажби на своята криптовалута DOT, което го прави един от най-финансираните блокчейн проекти в историята.

Потребителите, които искат да останат във връзка с текущото състояние на разработката на проекта, могат да следят официалната пътна карта на проекта Polkadot за актуална информация.

Как функционира Polkadot?

Мрежата Polkadot позволява създаването на три вида блокчейн.

Релейна верига (Relay Chain) – основният блокчейн на Polkadot, тази мрежа е мястото, където се финализират транзакциите. За да се постигне по-голяма скорост, релейната верига разделя добавянето на нови трансакции от действието по валидирането им. Този модел позволява на Polkadot да обработва над 1,000 транзакции в секунда, според тестовете от 2020 г.

Параверига (парачейн) – персонализирани блокчейн вериги, които използват изчислителните ресурси на релейната верига, за да потвърдят, че трансакциите са точни.

Мостове – Мостовете позволяват на мрежата Polkadot да взаимодейства с други блокчейни. В момента се работи по изграждането на мостове с мрежи като EOS, Cosmos, Етериум и Биткойн, което ще позволи обмен на токени без централизирана борса.

Релейна верига

За да поддържа мрежата си в съответствие със състоянието на системата, релейната верига на Polkadot използва вариант на консенсус за доказателство за залог (PoS), наречен номинирано доказателство за залог (NPoS).

Тази система позволява на всеки, който стейква (залага) DOT, заключвайки криптовалутата в специален договор, да изпълнява една или повече от следните роли, необходими за нейното функциониране:

 • Валидатори – Валидират данните в блоковете на параверигите. Те също така участват в консенсуса и гласуват за предложените промени в мрежата.
 • Номинатори – Обезпечават релейната верига, като избират надеждни валидатори. Номинаторите делегират своите заложени токени DOT на валидаторите и по този начин разпределят гласовете си към тях.
 • Колатори (Collators) – Пуснати са нодове (възли), които съхраняват пълна история за всеки парачейн и обединяват данните за транзакциите на параверигите в блокове за добавяне към Relay Chain.
 • Рибари (Fishermen) – Наблюдават мрежата на Polkadot и докладват за лошо поведение на валидаторите.
  Потребителите, които стейкват DOT и изпълняват тези роли, имат право да получават и награди в криптовалутата.

Управление на Polkadot

Три типа потребители на Polkadot могат да влияят върху развитието на софтуера. Те включват:

 • Притежатели на DOT – всеки, който закупи токени DOT, може да ги използва, за да предлага промени в мрежата и да одобрява или отхвърля основните промени, предложени от други.
 • Съвет – Избраните от притежателите на DOT членове на съвета отговарят за предлагането на промени. Предложенията на членовете на Съвета изискват по-малко гласове, за да бъдат одобрени, отколкото предложенията на обикновените притежатели на DOT.
 • Техническият комитет – Съставен от екипи, които активно изграждат Polkadot, тази група може да прави специални предложения в случай на извънредна ситуация. Членовете на техническия комитет се избират от членовете на Съвета.

Substrate

Framework-a на Polkadot включва много мощен инструмент, наречен Substrate, който значително улеснява изграждането на блокчейн от нулата. Той е създаден, за да помогне на екипите да изградят конкретен блокчейн, който искат, и разполага с точките за връзка на протокола, които се прикрепят към функциите на релейната верига.

Това има две ключови предимства: позволява на екипите да се съсредоточат по-малко върху изграждането на основната инфраструктура за поредния блокчейн проект и им позволява да съсредоточат енергията си върху добавената стойност на техния проект.

То също така дава достъп до света на блокчейн за екипи със страхотни идеи, но без необходимия опит за изграждане на мрежа от нулата. Този вид технология с двойно захранване е мощна и вече е посочена като основна причина разработчиците да избират Polkadot за своите проекти.

Как да купя DOT?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като DOT е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Polkadot (DOT), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя DOT?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Polkadot Новини

Прогноза за цената на Polkadot – ще има ли разпродажби?

Според последните констатации на изследователския блокчейн колектив, известен като “House of Chimera”, екосистемата Polkadot (DOT) в момента претърпява забележителна експанзия по отношение на социалната си ангажираност.

02.02.2024 9:30 2 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot за началото на 2024 година

Широкият пазар на криптовалути наскоро преживя впечатляващ подем, който доведе до невиждани от повече от година стойности на множество криптовалути.

19.12.2023 22:00 3 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot – какво да следим

Пазарът на криптовалути като цяло е сравнително стабилен, но Polkadot (DOT) показа забележителен ръст, като се повиши с 2.5% до $5.55 само за последните 24 часа.

02.12.2023 17:00 2 мин. четене

Предстои ключов момент за пазара на алткойни според крипто анализатор

Влиятелен анализатор на криптовалути разгледа сферата на алткойните, като се фокусира по-специално върху блокчейна за оперативна съвместимост Polkadot (DOT).

25.11.2023 8:00 2 мин. четене