Polkadot

Polkadot DOT

Ранк 12
Ранк 12
Polkadot цена в USD:

$6.499

Пазарна капитализация
$7,481,798,734.386
1,151,291,509 DOT
24ч Обем
$248,976,239
38,312,208DOT
Крипто в циркулация
1,151,291,509.453 DOT
Макс : 1277515179.758

Какво е Polkadot

Polkadot е протокол, който свързва блокчейн веригите и позволява изпращането на стойност и данни в несъвместими досега мрежи (например Биткойн и Етериум). Той също така е проектиран да бъде бърз и мащабируем. Криптовалутата на мрежата, DOT, се използва за стейкинг и управление.

Polkadot е замислен като подобрена версия на Етериум. Стартирал през май 2020 г., Polkadot е дело на съоснователя на Етериум (ETH) Гавин Ууд. Понастоящем платформата се управлява от Web3 Foundation (W3F) и се разработва от Parity Technologies – и двете съосновани от Ууд.

Екипът на Polkadot вярва, че дизайна на мрежата ще позволи на потребителите да извършват транзакции по-частно и ефективно, като създават блокчейн, който не разкрива данните на потребителите в публичната мрежа или който по друг начин обработва по-голям брой транзакции.

Към днешна дата Polkadot е набрал около $300 милиона от инвеститори чрез две продажби на своята криптовалута DOT, което го прави един от най-финансираните блокчейн проекти в историята.

Потребителите, които искат да останат във връзка с текущото състояние на разработката на проекта, могат да следят официалната пътна карта на проекта Polkadot за актуална информация.

Как функционира Polkadot?

Мрежата Polkadot позволява създаването на три вида блокчейн.

Релейна верига (Relay Chain) – основният блокчейн на Polkadot, тази мрежа е мястото, където се финализират транзакциите. За да се постигне по-голяма скорост, релейната верига разделя добавянето на нови трансакции от действието по валидирането им. Този модел позволява на Polkadot да обработва над 1,000 транзакции в секунда, според тестовете от 2020 г.

Параверига (парачейн) – персонализирани блокчейн вериги, които използват изчислителните ресурси на релейната верига, за да потвърдят, че трансакциите са точни.

Мостове – Мостовете позволяват на мрежата Polkadot да взаимодейства с други блокчейни. В момента се работи по изграждането на мостове с мрежи като EOS, Cosmos, Етериум и Биткойн, което ще позволи обмен на токени без централизирана борса.

Релейна верига

За да поддържа мрежата си в съответствие със състоянието на системата, релейната верига на Polkadot използва вариант на консенсус за доказателство за залог (PoS), наречен номинирано доказателство за залог (NPoS).

Тази система позволява на всеки, който стейква (залага) DOT, заключвайки криптовалутата в специален договор, да изпълнява една или повече от следните роли, необходими за нейното функциониране:

 • Валидатори – Валидират данните в блоковете на параверигите. Те също така участват в консенсуса и гласуват за предложените промени в мрежата.
 • Номинатори – Обезпечават релейната верига, като избират надеждни валидатори. Номинаторите делегират своите заложени токени DOT на валидаторите и по този начин разпределят гласовете си към тях.
 • Колатори (Collators) – Пуснати са нодове (възли), които съхраняват пълна история за всеки парачейн и обединяват данните за транзакциите на параверигите в блокове за добавяне към Relay Chain.
 • Рибари (Fishermen) – Наблюдават мрежата на Polkadot и докладват за лошо поведение на валидаторите.
  Потребителите, които стейкват DOT и изпълняват тези роли, имат право да получават и награди в криптовалутата.

Управление на Polkadot

Три типа потребители на Polkadot могат да влияят върху развитието на софтуера. Те включват:

 • Притежатели на DOT – всеки, който закупи токени DOT, може да ги използва, за да предлага промени в мрежата и да одобрява или отхвърля основните промени, предложени от други.
 • Съвет – Избраните от притежателите на DOT членове на съвета отговарят за предлагането на промени. Предложенията на членовете на Съвета изискват по-малко гласове, за да бъдат одобрени, отколкото предложенията на обикновените притежатели на DOT.
 • Техническият комитет – Съставен от екипи, които активно изграждат Polkadot, тази група може да прави специални предложения в случай на извънредна ситуация. Членовете на техническия комитет се избират от членовете на Съвета.

Substrate

Framework-a на Polkadot включва много мощен инструмент, наречен Substrate, който значително улеснява изграждането на блокчейн от нулата. Той е създаден, за да помогне на екипите да изградят конкретен блокчейн, който искат, и разполага с точките за връзка на протокола, които се прикрепят към функциите на релейната верига.

Това има две ключови предимства: позволява на екипите да се съсредоточат по-малко върху изграждането на основната инфраструктура за поредния блокчейн проект и им позволява да съсредоточат енергията си върху добавената стойност на техния проект.

То също така дава достъп до света на блокчейн за екипи със страхотни идеи, но без необходимия опит за изграждане на мрежа от нулата. Този вид технология с двойно захранване е мощна и вече е посочена като основна причина разработчиците да избират Polkadot за своите проекти.

Как да купя DOT?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като DOT е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Polkadot (DOT), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

 • Кредитна/дебитна карта
 • Банков депозит
 • Peer-to-peer (P2P)


Къде да купя DOT?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Polkadot Новини

Polkadot (DOT): Алткойнът на гребена на вълната – какво да очакваме?

След като Биткойн успя да пробе над психологически важното ниво от $20,000, алткойни като Polkadot (DOT) се възползваха от по-широкото крипто рали, което започна от началото на 2023 г.

януари 16, 2023 8:04 2 мин. четене

Polkadot бележи печалби – какво да следим?

На 7 януари мрежата отбеляза най-доброто си представяне по цена през предходните седем дни с ръст от над 7%.

януари 9, 2023 14:14 2 мин. четене

Polkadot: Какво да очакваме през 2023 година?

Polkadot (DOT) наскоро съобщи в Twitter за годишния си обзор, в който споменава всички забележителни събития, случили се в екосистема през 2022 г.

януари 3, 2023 17:06 2 мин. четене

Какво да очакваме от Polkadot (DOT) през 2023 г. ?

Мрежата Polkadot (DOT) проведе последния си разговор с общността, който беше изпълнен с интересни теми, разработки и общ поглед върху това, което може да се очаква през 2023 г.

декември 20, 2022 19:33 2 мин. четене