НАЧАЛО Други

САЩ очакваха рецесия – вместо това икономиката става по-силна

28.01.2024 10:07 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ очакваха рецесия – вместо това икономиката става по-силна

През 2022 г. Майкъл Уолдън прогнозира, че вероятността американската икономика да изпадне в рецесия през следващата година е две към три.

Въпреки това базираният в Рали, Северна Каролина, икономист, както и много други, сега признава неточността на прогнозата си.

Противно на очакванията, през четвъртото тримесечие американската икономика отбеляза стабилен растеж от 3.3% на годишна база, което надхвърли очакваните от икономистите 2%. Това доведе до общ темп на растеж от 3.1% за цялата година.

Уолдън призна, че неотдавнашният доклад опровергава по-ранните опасения за рецесия, разкривайки устойчивостта на икономиката дори в условията на значително увеличение на лихвените проценти. Няколко непредвидени фактора допринесоха за това икономиката да избегне забавяне.

Един от неочакваните двигатели на икономическия растеж бяха непрестанните разходи на американските потребители. Скокът в икономиката може да се отдаде на това, че потребителите използваха паричните резерви, натрупани по време на пандемията, използваха спестяванията си и избраха по-малки средства за спешни случаи.

Много от тях се насочиха към увеличаване на дълга, натрупвайки по-големи салда по кредитните карти и използвайки услугите “купи сега, плати по-късно” по време на сезона на празничното пазаруване.

Точните причини за продължителното харчене на американците остават неясни за икономистите. Някои от тях предполагат, че пандемията, с нейните смущения като отменени събития и ограничения за пътуване, е накарала потребителите да дадат приоритет на настоящите си разходи. Възможно е също така да е намаляло продължителното финансово въздействие на Голямата рецесия, което е намалило нежеланието на домакинствата да задлъжняват.

Независимо от причината, данните показват тенденция към намаляване на спестяванията и увеличаване на разходите. Бет Ан Бовино, главен икономист в U.S. Bank, посочи завръщането на потребителите към традиционното им поведение “харчи сега, задавай въпроси по-късно”. Това поведение изненада много икономисти, включително Уолдън.

Друг фактор, допринасящ за икономическата стабилност, е неочаквано устойчивият пазар на труда. Въпреки значителните уволнения, които се появиха на първите страници на вестниците, равнището на безработица остана под 4% през цялата година, а седмичните молби за помощи при безработица останаха забележително ниски. През 2023 г. ръстът на заплатите надхвърли инфлацията след период на агресивно повишаване на цените.

В перспектива до 2024 г. икономистите предупреждават, че устойчивите потребителски разходи през 2023 г. не гарантират тяхното продължаване. Бовино предвижда потенциална промяна в потребителското поведение, като домакинствата ще станат по-предпазливи и ще търсят стойност.

Притеснения поражда и нарастващото равнище на потребителския дълг, който през 2023 г. достига рекордни стойности.

Макар че Уолдън отхвърля идеята за официална рецесия, той предвижда “неравен” период, който няма да доведе до по-широкообхватно забавяне. Брет Райън от Deutsche Bank обаче очаква лека рецесия през първата половина на годината, въпреки че вероятността за нея изглежда ще намалее с напредването на годината.

Непредсказуемостта на траекторията на икономиката се дължи на безпрецедентния характер на текущия цикъл, повлиян от пандемията. Както подчертава Райън, икономистите се борят с особен набор от обстоятелства, опитвайки се да установят ново равновесие в този уникален икономически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.