НАЧАЛО Други

Войната в Газа и последиците за икономиката на Израел

28.01.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Газа и последиците за икономиката на Израел

Конфликтът на Израел с Газа, който продължава вече четвърти месец, се отразява негативно на икономиката.

Правителството субсидира заплатите на около 360,000 мобилизирани резервисти, като въздействието на войната се оценява на 198 милиарда шекела ($53 милиарда). Прогнозите за икономическия растеж бяха преразгледани надолу до 2% годишно за 2023 и 2024 г.

Въпреки предизвикателствата секторът на високите технологии, който допринася за близо 20% от БВП, остава светъл лъч. В Израел работят повече от 500 мултинационални корпорации, сред които Google, Apple и Microsoft. Над 220 фирми за рисков капитал изразиха солидарност, а ръководители на базирани в САЩ фирми участваха в Израелската технологична мисия. Забележителна инвестиция е фабриката на Intel Corp за производство на чипове в Южен Израел на стойност $25 милиарда.

През последното тримесечие израелските стартиращи предприятия набраха $1.5 милиарда, като високорисковото “начално” финансиране достигна $220 милиона. Въпреки това се наблюдава смесена картина с намаляване на броя на участниците, но стабилност на инвестиционните суми. Възстановяването на доверието е от решаващо значение за служителите, за да привлекат допълнителни инвестиции.

Туризмът, който преди пандемията съставляваше 2.6 % от БВП, и строителството, съставляващо 14% от БВП, бяха сериозно засегнати. Проектите са спрени, а разрешителните за работници от Палестина, които съставляват 65-70 % от работната сила в строителството, са замразени. Израел планира да доведе около 70,000 строителни работници от Китай, Индия, Молдова и Шри Ланка, за да запълни недостига на работна ръка.

Последиците от войната надхвърлят границите на Израел и засягат вноса през Червено море. Нападенията на хутите в Червено море нарушиха световната търговия, което се отрази на вноса на Израел. Приблизително 20% от израелската общественост съобщава за значително въздействие върху доходите на домакинствата, а проучване показва, че над 45% се опасяват от предстоящи икономически трудности.

Правителството е изправено пред глобален дипломатически натиск за прекратяване на войната, като икономическите съображения играят роля при вземането на решения. Икономическите предизвикателства са значителни, особено за семействата, които вече са били в бедност преди конфликта и които се очаква да пострадат най-много.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.