НАЧАЛО Други

Влиянието на изкуствения интелект върху различните индустрии в Китай

29.05.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Влиянието на изкуствения интелект върху различните индустрии в Китай

Стартиращите AI компании в Китай се борят със значителни разходи за обучение на модели, което ги подтиква да приемат агресивни стратегии за ценообразуване.

Националните технологични компании вече правят големи отстъпки от предложенията си за AI, за да останат конкурентоспособни. ByteDance например, компанията зад TikTok, предлага своя голям езиков модел (LLM) Doubao Pro на предприятия на изключително ниска цена от $0.0001 за 1000 токена, с 99% под средното за индустрията. Следвайки примера, Alibaba намали цените на своята серия Qwen LLM с 97%.

Лиу Вейгуан, ръководител на подразделението за публичния облак на Alibaba, подчерта, че тези намаления правят LLM технологията по-достъпна за бизнеса, улеснявайки по-бързото и по-добро разработване на приложения. Baidu също се включи, като направи безплатни своите LLM Ernie Speed и Ernie Lite.

Интеграция на AI в Китай

Интеграцията на AI в различни индустрии в Китай се ускорява, което води до значителни иновации. Анализаторите разглеждат изкуствения интелект като основен за икономическия растеж, като доклад на JPMorgan подчертава въздействието му върху здравеопазването, електрическите превозни средства (EV) и потреблението на енергия. AI напредва в образната диагностика, откриването на лекарства и диагностиката, като лекарствата, разработени от AI, сега са в клинични изпитвания.

Ян Хуанг от JPMorgan отбелязва, че местните фирми засилват научноизследователската и развойна дейност, за да се конкурират с мултинационалните компании на пазара на лекарства за хронични заболявания. В сектора на електромобилите AI е от решаващо значение за разработването на технологии за автономно шофиране. Ник Лай от JPMorgan сравнява бъдещите електромобили със „смартфони на четири колела“, като функциите за самостоятелно управление привличат по-млади купувачи.

Увеличеното търсене на AI също стимулира електрическа мрежа и пазара на оборудване в Китай, който отбеляза ръст от 20% в стойността на акциите тази година. JPMorgan прогнозира десетократно увеличение на търсенето на енергия за AI до 2026 г., което налага повече електрическа инфраструктура като превключватели и трансформатори.

Китай подкрепя AI стартъпите, въпреки ограниченията на САЩ

Китайското правителство се намесва, за да подкрепи стартиращи AI фирми, засегнати от ограниченията на САЩ за износ на чипове.

Технологични гиганти като ByteDance, Alibaba и Tencent също ограничиха наема на Nvidia GPU, за да приоритизират вътрешните си нужди, което изостря предизвикателствата пред стартиращите компании. Въпреки тези препятствия, правителството има за цел да повиши самоувереността чрез изграждане на държавни центрове за данни и облачни услуги в подкрепа на нововъзникващите AI компании.

Като цяло бързият възход на изкуственият интелект в Китай подчертава ангажимента на страната към технологични иновации и икономическо съживяване. Агресивните стратегии за ценообразуване и значителната правителствена подкрепа проправят пътя за по-широко приемане на AI, поставяйки основата за значителен напредък в различни сектори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.