НАЧАЛО Други

БРИКС: Топ 10 сектора, които ще пострадат ако АСЕАН загърби долара

28.05.2024 15:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Топ 10 сектора, които ще пострадат ако АСЕАН загърби долара

Зелените пари са подложени на конкуренция от страна на постоянно развиващия се наратив за многополюсни валути.

След като някои страни от БРИКС се отказаха официално от щатския долар в търговията, изглежда, че се очертава нов световен ред, в който местните валути се борят за власт.

Към опашката се присъединяват и най-новите членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) – солидният пакт на десетте държави, които могат да затруднят някои от перспективите пред щатския долар, ако решат да обединят усилията си с водещите световни съюзници.

Десетте държави от АСЕАН, които биха могли да се обединят с основните световни съюзници, за да оспорят мисията на САЩ за доларова хегемония, допълнително подхранват това схващане.

Дискусията за многополюсния свят продължава да се разраства, поради което ръководената от АСЕАН Азиатска търговска общност уж се стреми с всички сили да намали зависимостта си от обичайните търговски валути – USD/JPY/EUR/GBP.

Десетте водещи американски сектора, които могат да усетят съкрушителния натиск ако американската валута загуби силата си страна сред държавите от АСЕАН, са:

финансови услуги, търговия, производство, туризъм, технологии, селско стопанство, енергетика, търговия на дребно, транспорт и недвижими имоти.

Очевидното движение към многополюсна валутна система, при която страните от АСЕАН активно се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар може да причини дългосрочни последици и за други сектори на икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.