НАЧАЛО Регулации

Великобритания засилва контрола върху стабилните монети

ноември 7, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания засилва контрола върху стабилните монети

Финансовите регулатори на Обединеното кралство разкриха плановете си за надзор на стабилните монети в страната, като Bank of England (BOE) и Financial Conduct Authority (FCA) представиха предложенията си в документи за обсъждане.

Тази инициатива се разширява от неотдавнашната по-обширна рамка на правителството на Обединеното кралство за регулиране на криптосектора.

BOE е особено фокусирана върху “системните стабилни монети“, които имат потенциал да нарушат финансовата стабилност поради широкото си разпространение. FCA, от друга страна, ще поеме отговорността за надзора на по-широкия криптосектор, за да осигури съответствие и отчетност.

Този регулаторен тласък е продиктуван от предложенията на големи технологични компании като Facebook (сега Meta) и PayPal да емитират стабилни монети, както и от краха на стабилната монетна Terra (UST) миналата година. Както Европейският съюз, така и Япония наскоро създадоха регулаторни режими за справяне с подобни предизвикателства.

Обединеното кралство, целящо да се позиционира като център за криптовалути, прояви активност и от юни т.г. въведе стабилни монети в обхвата на регулацията на плащанията в страната. Освен това Обединеното кралство възнамерява да въведе законодателство, свързано със стабилни монети, обезпечени с фиатни средства, в началото на следващата година.

Подходът на BOE е съобразен със стабилните монети, обвързани с британската лира, като признава потенциалното им значение в платежната екосистема. Той подчертава, че потребителите на стабилни монети имат различна защита в сравнение с традиционните ползватели на депозити, като изтъква възприемания по-нисък риск от разпространение на заразата за стабилните монети, използвани в рамките на системни платежни системи, регулирани от Английската централна банка.

FCA разпореди, че емитентите на стабилни монети трябва да поискат разрешение за циркулиране на стабилни монети, подкрепени с фиатни валути, във или от Обединеното кралство, като гарантира, че тези дигитални активи са подкрепени с подходящи активи, които могат лесно да се обменят за фиатни валути.

FCA предложи също така да се позволи на регулираните емитенти на стабилни монети да запазват приходите, генерирани от лихви и възвръщаемост от обезпечаващите активи, което отличава стабилните монети от традиционните депозити. Въпреки това FCA призна потенциалните опасения на потребителите, особено ако лихвените проценти се колебаят значително.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Регулаторите на ценни книжа по света предлагат нови подобрения в законите за дигиталните активи

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) наскоро представи заключителния си доклад, съдържащ 18 предложения за политики за управление на дигитални активи, с цел да се установи единство и стабилен надзор на световните пазари на ценни книжа.

ноември 18, 2023 10:00 2 мин. четене

Турция затяга крипто регулациите догодина – борсите са основен фокус

Турция ще въведе нови правила за криптовалутите, които се очаква да бъдат представени през 2024 г. Този ход идва, тъй като правителството се стреми да регулира процъфтяващата крипто индустрия на фона на нарастващата инфлация.

ноември 16, 2023 10:00 2 мин. четене

CFTC съобщи за над $4 милиарда в глоби само през 2023 г.

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) оповести, че 2023 г. ще бъде забележителна в областта на правоприлагането в крипто сектора, както разкри председателят Ростин Бехнам. 

ноември 11, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.