НАЧАЛО Регулации

Украйна има спешна нужда да регулира Web3 индустрията

16.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Украйна има спешна нужда да регулира Web3 индустрията

Неотдавнашно проучване, проведено от Украинския Web3 институт с подкрепата на Министерството на дигиталната трансформация, хвърли светлина върху значителните регулаторни предизвикателства, пред които е изправена Web3 индустрията в Украйна.

Докладът e озаглавен “Web3 за Украйна: Разговори с Откриватели” и в него се подчертава належащата необходимост от добре дефинирани насоки и регулаторна рамка в страната.

Проучването, включващо интервюта с 50 основатели от 19 сектора на Web3 икономиката, разкрива трудностите, с които се сблъскват стартиращите предприятия, работещи в тази сфера. Поради липсата на ясни правни разпоредби украинските Web3 компании се намират в сложно положение. Липсата на яснота възпрепятства оперативната им ефективност в рамките на Украйна и принуждава много от тях да се установят в чуждестранни юрисдикции, като по този начин преместват своите иновации и потенциален икономически принос.

Съществено разкритие от доклада подчертава готовността на тези проекти да си сътрудничат с правителствени органи, като често предлагат продуктите си безплатно. Липсата на утвърдени протоколи за взаимодействие с Web3 технологиите обаче води до колебание и нежелание от страна на правителството, което води до разкъсване на връзката между технологичния напредък и официалното участие.

Като се застъпва за цялостна правна рамка, Украинският Web3 институт призовава правителството да предприеме незабавни стъпки за установяване на ясни регулаторни насоки. Институтът подчерта, че без такива разпоредби способността на страната да използва напълно потенциала на разрастващия се Web3 сектор остава значително ограничена.

Освен това в доклада се подчертават финансовите предизвикателства в областта на Web3 в Украйна. Съществуващите инвестиционни механизми в страната не разполагат с правна рамка за придобиване на криптовалути с помощта на фиатна валута. Освен това неопределените правила за официални взаимодействия между украинските Web3 компании и техните международни партньори допълнително усложняват ситуацията.

Успоредно с това Украйна активно се подготвя да приеме изискванията на Групата за финансови действия (FATF) по отношение на криптовалутите. Юлия Пархоменко, директор на отдела за виртуални активи в Министерството на дигиталната трансформация, подчерта усилията на страната да избегне включването в сивия списък на FATF.

Неспазването на глобалните стандарти представлява съществен риск за репутацията на Украйна в световната финансова общност, като по този начин превръща създаването на регулаторна рамка както във вътрешен приоритет, така и в международен императив.

Предложеното законодателство, проектозакон № 10225-1, което понастоящем се разглежда в украинския парламент (Върховната рада), има за цел да разгледа тези въпроси. Ако бъде приет, той ще задължава крипто борсите да се регистрират в правителството, да налагат надлежна проверка на клиентите и да докладват за подозрителни транзакции.

Тази стъпка е от ключово значение за създаването на благоприятна среда за крипто бизнеса, привеждането на Украйна в съответствие със световните регулаторни стандарти и отварянето на врати за по-голямо международно сътрудничество и инвестиции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Държава от Далечния изток може да забрани Binance

На фона на нарастващия регулаторен натиск перспективата за забрана на Binance във Филипините е голяма и предизвиква вълнение в глобалния криптовалутен пейзаж.

22.02.2024 19:00 2 мин. четене

Турция напредва с проекта си за дигитална лира

Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането на националната си валута, като публикува превод на английски език на доклада си за първоначалната фаза на проекта за изследване и развитие на дигиталната турска лира на Централната банка.

21.02.2024 20:13 2 мин. четене

Япония въвежда нови закони за инвестициите в криптовалути

Япония наскоро прие новаторски законопроект, който открива нови възможности за инвестиции за местните фондове за рисков капитал и инвестиционни фондове.

20.02.2024 13:00 2 мин. четене

Държава от Латинска Америка забранява на институциите търговията с криптовалути

Регулаторният орган CNBS на Хондурас въведе забрана за търговия с криптовалути и подобни дигитални активи във финансовата система на страната поради опасения от измами и пране на пари.

17.02.2024 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.