Home

Русия обмисля да използва стабилни монети за транзакции

04.07.2024 14:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия обмисля да използва стабилни монети за транзакции

Русия обмисля да легализира стабилните монети за международни транзакции, за да рационализира трансграничните плащания за своите компании.

Руската централна банка обсъжда предложения за разрешаване на стабилни монети, обвързани със злато или щатски долар, което може да превърне тази регулация в постоянна, а не във временен експеримент.

Представителите на бизнеса намират инициативата за обещаваща, особено за транзакциите със страните от БРИКС, а икономистите смятат, че тя ще облекчи международните транзакции за руските компании, които са подложени на санкции.

Алексей Гузнов, заместник-председател на Централната банка, заяви, че са формулирани предложения за регулиране на цялата верига от транзакции със стабилни монети – от прехвърлянето на активи в Русия до натрупването и използването им за международни плащания. Той подчерта, че тези токени се емитират в чуждестранни системи и могат да наподобяват дигитални финансови активи (DFA) или криптовалути, което налага по-строго регулиране. Гузнов изрази оптимизъм, че разбирането за тази рамка скоро ще бъде отразено в законодателни текстове.

От Министерството на финансите потвърдиха, че работят по разрешаването на стабилните монети за международни разплащания. За разлика от стабилните монети, DFA имат конкретни емитенти и функционират като ценни книжа. Понастоящем руските DFA работят в затворена блокчейн система и не циркулират на външния пазар, обясни Олег Огиенко, директор “Връзки с правителството” в BitRiver.

Последици и ползи

Стабилните монети и DFA могат да улеснят трансграничните разплащания, което е обещаващ инструмент според Александър Муричев, изпълнителен вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP). Той смята, че тези обезпечени активи ще повишат ликвидността на пазара и ще подпомогнат формирането на дългосрочни финансови ресурси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Хард форкът на Cardano наближава – какво следва за цената на ADA?

Cardano (ADA) може да види значителни ценови движения през следващия месец с предстоящия хард форк Chang.

19.07.2024 19:30 2мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.