Home

Турският “крипто барон” Фарук Озер започна своята присъда от 11,196 години затвор

19.06.2024 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турският “крипто барон” Фарук Озер започна своята присъда от 11,196 години затвор

Фарук Фатих Озер, основателят и бивш главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Thodex, започна да излежава присъда от 11,196 години затвор за измама на инвеститори с милиони.

Thodex, някога една от най-големите крипто борси в Турция, беше използвана от Озер за присвояване на средства от инвеститори.

Съобщава се, че Озер е извършил тази измама с помощта на членове на семейството си. Брат му и сестра му също получиха дълга присъда затвор за ролята си в схемата.

Озер и неговите братя и сестри са осъдени общо на 43,000 години затвор за финансови престъпления. След като Thodex се срина през 2021 г., Озер избяга в Албания с инвеститорски активи. Той беше арестуван в Албания миналата година с международна заповед от Интерпол, екстрадиран в Турция и обвинен в пране на пари, организирана престъпност и измама.

Въпреки обвиненията Озер твърди, че ако е имал престъпни намерения, не би действал толкова аматьорски.

В един момент турските медии съобщиха, че Озер е избягал от страната с хардуерен портфейл, съдържащ активи на стойност $2 милиарда. Той основа Thodex през 2017 г., която бързо се превърна в една от най-големите крипто борси в Турция.

Присъдите за Озер и семейството му са сред най-дългите, произнасяни някога от съдилищата в Истанбул. След премахването на смъртното наказание през 2004 г. подобни извънредни присъди в затвора станаха по-често срещани в Турция.

В подобен случай проповедникът на телевизионния култ Аднан Октар беше осъден през 2022 г. на 8,658 години затвор за измами и сексуални престъпления, като най-малко 10 от неговите последователи получиха същата присъда.

Турските съдилища използваха случая на Озер като строго предупреждение към потенциалните нарушители, особено след като криптовалутите придобиват популярност в страната като се има предвид, че много турци се обърнаха към криптовалутите с цел защита срещу нестабилността на тяхната валута, лирата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Chainalysis стартира инициатива за борба с фишинг измамите в крипто сектора

Chainalysis представи резултатите от операция Spincaster – мащабна инициатива, насочена към борба с фишинг измамите – вид измама, която причини значителни финансови загуби в крипто сектора от май 2021 г. насам.

18.07.2024 20:00 2мин. четене

Robinhood се изправя пред съдебна процедура във връзка с нарушения в рефералната програма

Федерален съдия постанови, че Robinhood трябва да плати $9 милиона за уреждане на съдебно дело относно програмата си за препорки, за която бе установено, че нарушава законите за защита на потребителите, изпращайки неправомерни съобщения.

18.07.2024 19:00 1мин. четене

ФБР разкри измамна крипто схема на стойност $2.5 милиона

ФБР и Кралската полиция на Тайланд разкриха „pig butchering“ схема, при която жертвите от САЩ са били измамени с над $2.5 милиона долара под формата на Tether (USDT).

18.07.2024 14:30 1мин. четене

Някой се опитва да разбие акаунтите на потребителите на Mt. Gox

На фона на продължаващото изплащане на дължимите средства на пострадалите потребители при хака на Mt.Gox, бяха регистрирани опити за неоторизиран достъп до сметките им.

18.07.2024 12:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.