НАЧАЛО Крипто Крими

Осъдиха основателят на турска крипто борса на 11,196 години затвор

септември 8, 2023 20:42 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Осъдиха основателят на турска крипто борса на 11,196 години затвор

Главният изпълнителен директор на Thodex, Фарук Фатих Озер, е осъден на 11,196 години затвор за престъпления, включително измами и пране на пари.

Фарук Фатих Озер, главен изпълнителен директор на базираната в Турция крипто борса Thodex, е осъден на 11,196 години затвор от турски съд за множество престъпления, включително измама, ръководене на престъпна организация и пране на пари. Thodex беше най-голямата крипто борса в Турция, но през април 2021 г. внезапно спря да функционира онлайн, а Озер избяга в Албания.

Съдът в Истанбул осъди Фарук Фатих Озер на 11,196 години затвор за измама на хиляди крипто инвеститори с повече от $2 милиарда, съобщи Bloomberg на 8 септември.

Двамата му братя и сестри също получиха присъди за затвор. На Озер бяха повдигнати няколко обвинения, като измама при утежняващи обстоятелства, ръководене на престъпна организация и пране на пари.

Фарук Фатих Озер основа Thodex през 2017 г. и избяга в Албания, след като Thodex фалира през април 2021 г. Турското министерство на вътрешните работи заяви, че става въпрос за измама при напускане на страната. Озер беше арестуван в Албания през август 2022 г. и екстрадиран в Турция през април тази година след дълъг съдебен процес.

Макар че общият размер на загубите за крипто инвеститорите остава неизвестен, според обвинителния акт на прокуратурата те се оценяват на $13 милиона. Турските медии обаче съобщиха за загуби на потребителите в размер на $2 милиарда. Проучване на Chainalysis показа, че стойността на загубената криптовалута в Thodex възлиза на $2,6 милиарда.

Падането на Thodex оказа сериозно въздействие върху крипто общността в Турция, увеличавайки контрола върху крипто компаниите и борсите. Турция е изправена пред висока инфлация и девалвация на турската лира, но криптовалутите не успяха да осигурят отдих на общността поради срива на Thodex.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

SEC заведе дело срещу одитора на фалиралата крипто борса FTX

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) започна съдебни действия срещу Prager Metis – счетоводна компания, която е имала бизнес отношения с вече фалиралата крипто борса FTX.

октомври 2, 2023 16:00 2 мин. четене

Хакерът отмъкнал $300 милиона от FTX започна да мести откраднатите криптовалути

Лице със злонамерени намерения, отговорно за пробива на добре известната крипто борса FTX в периода на нестабилност, наскоро е инициирало прехвърлянето на значителна сума криптоактиви.

октомври 2, 2023 8:00 2 мин. четене

Глобиха голяма банка заради натоварване на клиенти със скрити такси и лихви

Банка с активи на обща стойност около $670 милиарда ще плати глоба в размер на няколко милиона долара, след като призна, че в продължение на няколко години е заблуждавала клиенти на кредитни карти.

октомври 1, 2023 18:00 2 мин. четене

Измамници отмъкнаха $3 милиона от крипто инвеститор

Случаите на онлайн измами застрашително нарастват, а секторът на криптовалутите се радва на повишено внимание от страна на регулаторните органи.

септември 30, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.