НАЧАЛО Други

Турция със сериозен удар по икономиката на Израел

09.05.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция със сериозен удар по икономиката на Израел

Откакто конфликтът избухна в ивицата Газа, недоволството от реакцията на Турция нарасна, особено сред поддръжниците на президента Реджеп Таип Ердоган.

Решението на Турция да преустанови всякаква търговия с Израел, макар и повлияно от изборната динамика, отразява признаването на необходимостта от по-решителни мерки. Този ход намери отклик сред поддръжниците на Ердоган, разкривайки истински обществени настроения, които стоят зад призивите за по-твърди действия.

Предишните мерки, като спирането на полетите и преустановяването на сътрудничеството в областта на енергетиката, създадоха предпоставки за тази ескалация. През април бяха въведени ограничения върху износа, за да се окаже натиск върху Израел да спре агресията срещу Газа. Последното решение за прекъсване на всички търговски връзки, докато не бъде осигурено постоянно прекратяване на огъня и безпрепятствена помощ за палестинците, бележи отклонение от предишните дипломатически норми.

Икономическите последици са значителни. Зависимата от износа икономика на Турция е изправена пред смущения и преразглеждане на целите в посока надолу, което изостря съществуващите икономически предизвикателства, включително високата инфлация и обезценяващата се валута.

Въпреки че Израел също ще пострада икономически, особено в сектори, зависими от турския внос, като строителството, дългосрочното въздействие остава несигурно. Спирането на търговията може да подтикне други държави да последват примера, което ще засили изолацията на Израел в международен план.

Въпреки икономическите предизвикателства, решението на Турция заслужава признание като значителна стъпка, която показва нейния ангажимент за справедливост и солидарност с потиснатите. Надеждата е, че и други държави, особено в арабския и ислямския свят, ще се присъединят към позицията си срещу несправедливостта.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.