НАЧАЛО Други

Тръмп срещу Байдън: При кой от президентите дългът на САЩ е по-голям?

01.06.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тръмп срещу Байдън: При кой от президентите дългът на САЩ е по-голям?

През последното столетие държавният дълг на САЩ постоянно расте, като по време на големи кризи като Втората световна война се наблюдава значително увеличение.

Въпреки това има три значими периода на ускорено нарастване на дълга: след изоставянето на „Бретън-Уудската система“, след „Закона за данъчното възстановяване на икономиката от 1981 г.“ и след Голямата рецесия и Ковид пандемията.

През 2023 г. въпросът за държавния дълг отново изплува на фона на последната криза с тавана му. През 2024 г. Bank of America изчисли, че САЩ натрупват дълг от $1 трилион на всеки 100 дни, което кара МВФ да критикува фискалната политика на страната.

С наближаването на президентските избори и с оглед на това, че и двамата водещи кандидати са заемали президентския пост, идва въпроса дали Доналд Тръмп или Джо Байдън са допринесли повече за държавния дълг по време на съответните си мандати.

Когато президентът Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., държавният дълг бе малко под $20 трилиона, според данни на FRED. До края на мандата му през януари 2021 г. той е нараснал до $27.7 трилиона.

Най-голямото увеличение на дълга се случи през 2020 г., предизвикано от пакети за стимулиране по време на пандемията, и през 2018 г., след прилагането на „Закона за намаляване на данъците и създаване на работни места“ на Тръмп. През първата година на пандемията държавният дълг нарасна с $4.5 трилиона, докато първата на намаляване на данъците добави близо $1.5 трилиона.

Като цяло дългът на администрацията на Тръмп е нараснал с близо $7 трилиона.

Администрацията на президента Байдън също драстично увеличи държавния дълг. При оставащите шест месеца до края на мандата му се вижда нарастване на държавния дълг до $34 трилиона до края на 2023 г., което се равнява на сумата, добавена по време на четиригодишния мандат на Тръмп.

Равнището на дълга към декември 2023 г. е с около $7 трилиона повече от БВП-то на страната. Прогнозите за края на 2024 г. сочат, че държавният дълг може да достигне между $37 и $38 трилиона.

Така, ако до края на 2024 г. не настъпят промени, президентът Байдън може да е добавил между $7 и $10 трилиона към националния дълг до края на първия си мандат.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.