Home

Дългът на САЩ и дефицитите продължават да са заплаха за икономиката и пазарите

20.05.2024 11:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ и дефицитите продължават да са заплаха за икономиката и пазарите

Значителното увеличение на държавния дълг, близо 50% по-висок от началото на Ковид пандемията, предизвиква нарастваща загриженост както на Уолстрийт, така и във Вашингтон.

Федералният дълг сега възлиза на $34.5 трилиона, което представлява увеличение от $11 трилиона от март 2020 г. насам. Това възлиза на над 120% от общата икономика на САЩ.

Въпреки че опасенията относно тези зашеметяващи цифри първоначално бяха ограничени до политически дебати на Капитолийския хълм и организации като Комитета за отговорен федерален бюджет, наскоро те привлякоха вниманието на видни фигури както в правителството, така и във финансите. Някои дори спекулират дали разходите, свързани с дълга, могат да представляват значителен риск за фондовия пазар.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обърна внимание на проблема по време на реч пред банкери в Амстердам, подчертавайки спешността на справянето със структурните дефицити. Пауъл насърчи хората да прегледат последните доклади на Бюджетната служба на Конгреса относно фискалното състояние на нацията и подчерта необходимостта избраните служители да се заемат с проблема незабавно.

Прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса подчертават тревожна картина на траекторията на дълга и дефицитите. Агенцията изчислява, че публичният дълг, с изключение на вътрешноправителствените задължения, ще се увеличи от 99% от БВП до 116% през следващото десетилетие, надминавайки всички предишни нива в историята на нацията.

Нарастващите бюджетни дефицити основно стимулират ескалиращия дълг, като прогнозите сочат дефицит от $1.6 трилиона през фискалната 2024 г., който се очаква да нарасне до $2.6 трилиона до 2034 г.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън подчерта важността на справянето с проблемите на фискалния дефицит, като предупреди, че забавянето на действията може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще. По подобен начин Рей Далио от Bridgewater Associates изрази загриженост, че високите нива на дълга на САЩ могат да възпрат международните купувачи, потенциално да повлияят на привлекателността на държавните ценни книжа.

Докато чуждестранните притежания на федерален дълг на САЩ се увеличиха, продължават опасенията, че нарастващата доходност на облигациите може да засегне пазарите на акции. Анализаторите предупреждават, че настоящата траектория на федералния дълг е неустойчива и може да се наложи политиците да се справят с фискалните дисбаланси, преди ситуацията да се влоши. Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв допълнително усложнява ситуацията с дълга, допринасяйки за по-високи лихвени разходи.

Резултатът от президентските избори може да повлияе на средносрочната фискална перспектива с потенциални последици за данъчните политики и разходите. Въпреки това остават значителни предизвикателства по отношение на разходите за социално осигуряване и медицинско обслужване, с ограничени перспективи за реформа, независимо от резултата от изборите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Base стартира платформа за крипто дарения във връзка с изборите в САЩ

Решението от втори слой на Етериум, Base, подкрепя нова платформа за крипто дарения, наречена Support Crypto, която има за цел да промени начина на набиране на средства за американските политици преди президентските избори.

24.07.2024 13:00 1мин. четене

Камала Харис може да насърчи политиките в областта на криптовалутите според Марк Кюбан

Марк Кюбан предположи, че Камала Харис може да заеме по-благосклонна към бизнеса позиция по отношение на AI и криптовалутите в сравнение с настоящия президент.

24.07.2024 11:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.