НАЧАЛО Други

Три причини защо САЩ може да влезе в рецесия, въпреки прогнозите на Уолстрийт

юли 10, 2023 7:00 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Три причини защо САЩ може да влезе в рецесия, въпреки прогнозите на Уолстрийт

След повече от година на ужасяващи прогнози, последните оптимистични икономически показатели накараха много водещи експерти на Уолстрийт да преразгледат или оттеглят прогнозите си за рецесия.

Един такъв пример е главният икономист на Bank of America Майкъл Гапен. Първоначално той прогнозира рецесия през юли миналата година, но оттогава многократно е бил принуден да коригира времето на прогнозата си. В бележка до клиентите си в петък Гапен призна, че последните данни са били изненадващо положителни. Въпреки това той продължава да е загрижен.

През последните седмици ръстът на БВП на САЩ за първото тримесечие беше ревизиран нагоре до 2%. Правителствените данни разкриха, че през юни икономиката е добавила 209,000 работни места, в резултат на което равнището на безработица е 3.6%.

Освен това последните данни на Федералния резерв на Ню Йорк подсказаха, че основният индекс на разходите за лично потребление (PCE), който е предпочитаният от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл измерител на инфлацията, може да надценява нарастването на потребителските цени.

Новият измерител на “многовариантната основна тенденция” на инфлацията на Нюйоркския федерален резерв за май регистрира едва 3.5%, което е значително по-ниско от стойността на основния PCE индекс от 4.6%

Гапен съобщи, че по време на неотдавнашното си посещение в Азия е установил, че клиентите са като цяло оптимистично настроени за икономиката на САЩ поради положителните данни. Въпреки това те все още са имали някои продължаващи опасения, като основният въпрос е бил: “Какво може да се обърка?”

За да представи мечите аргументи, Гапен изтъкна три причини, поради които продължава да вярва, че “лека рецесия” е вероятният сценарий за икономиката на САЩ през първата половина на 2024 г., въпреки неотдавнашния оптимизъм, изразен от някои от колегите му на Уолстрийт.

Затегнато кредитиране и слабо търсене на кредити

Основното притеснение на Гапен е свързано с потенциална кредитна криза. Той изтъкна, че неотдавнашни проучвания сред старши кредитни инспектори показват значително забавяне на растежа на кредитите в различни категории, като очакванията са тази тенденция да продължи до края на годината.

В отговор на проблемите, с които се сблъскаха регионалните банки, особено Silicon Valley Bank и Signature Bank, банките значително затегнаха стандартите си за кредитиране.

Гапен предупреди, че по-нататъшно повишаване на лихвените проценти може да предизвика допълнителен стрес в регионалните банки, което да доведе до по-нататъшно затягане на кредитирането, което в крайна сметка ще се отрази на инвестициите, заетостта и разходите.

Последици от изплащането на студентските заеми

Друга сериозна грижа за Гапен е отхвърлянето от Върховния съд на плана на администрацията на Байдън за облекчаване на студентските заеми. Планът, обявен през август предходната година, имаше за цел да анулира определена сума от федералните студентски заеми за кредитополучатели, които отговарят на определени изисквания за доход.

Върховният съд обаче постанови, че администрацията на Байдън няма право да опрощава студентски заеми без одобрението на Конгреса. В резултат на това изплащането на студентските заеми ще бъде възобновено в близко бъдеще.

Гапен твърди, че възобновяването на изплащането на студентските заеми ще има верижен ефект върху други видове дългове, включително кредитни карти и автомобилни заеми, което ще доведе до увеличаване на процента на просрочените задължения с течение на времето.

Освен това това би намалило потребителските разходи, които съставляват 70% от БВП на САЩ. Като се има предвид, че потребителите с по-ниски доходи, които са по-склонни към харчене, вероятно ще бъдат обременени в най-голяма степен от погасяването на задълженията, Гапен смята, че това може да представлява умерен отрицателен фактор за икономическия растеж.

Загриженост за пазара на труда

Въпреки устойчивостта на пазара на труда в условията на агресивно повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв от март миналата година насам, Гапен се опасява, че най-лошото за американските работници тепърва предстои.

Той твърди, че през последните тримесечия увеличението на броя на работните места изпреварва ръста на БВП поради това, че предприятията задържат работниците си въпреки слабото търсене, предизвикано от опасенията за трудностите при наемането на персонал по време на пандемията.

Този дисбаланс, съчетан с ръст на работните места предимно в сектора на услугите с по-ниско заплащане, е довел до спад в производителността на труда. Бюрото за трудова статистика отчете спад на производителността на труда в неселскостопанския бизнес сектор с 2.1% през първото тримесечие.

Гапен обясни, че тази динамика едва ли ще бъде устойчива. Или БВП ще се ускори, за да оправдае предишното запълван ена работни места, или заплатите ще се забавят значително и евентуално ще намалеят. Последният сценарий е основният сценарий на Гапен и според него той ще съвпадне с много по-слаба икономика.

Той очаква в началото на 2024 г. БВП на САЩ да се понижи за две последователни тримесечия, но само с 1.5%. Той също така прогнозира, че равнището на безработица ще достигне своя връх от 4,7% през следващата година.

Докато Гапен остава мечи настроен, колегите му от Уолстрийт посочват последния доклад за заетостта, който беше положителен, но малко под очакванията, като доказателство, че рецесията може да не е неизбежна.

Главният икономист на Morgan Stanley за САЩ Елън Зентнър заяви в бележка от петък, че “днешният доклад продължава да сочи меко приземяване на икономиката”. Освен това Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, написа в Twitter, че той е “близък до перфектния”. Възможно ли е да е дошло време мечките да влязат в зимен сън?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.