НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ се увеличи с почти $1 трилион в рамките на месец

юли 9, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ се увеличи с почти $1 трилион в рамките на месец

Само за един месец държавният дълг на Съединените американски щати значително нарасна, като се увеличи с почти един трилион долара.

Последните данни на FiscalData показват, че на 2 юни тази година общият размер на непогасения държавен дълг на страната възлиза на $31.467 трилиона.

До края на юни, на 30-ти, това число е нараснало до $32.332 трилиона, което отразява зашеметяващо увеличение от $865 милиарда.

Бързото нарастване на дълга на САЩ за период от 28 дни надхвърля общия брутен вътрешен продукт (БВП) на три видни световни икономики.

По данни на Световната банка към 2022 г. БВП на Хонконг възлиза на приблизително $359.83 милиарда. През същата година Финландия регистрира БВП от около $280.82 милиарда, а икономиката на Гърция генерира $219.06 милиарда.

Заедно тези три икономики са допринесли с $859.71 милиарда за световното богатство през миналата година – цифра, която е по-малка от дълга, натрупан от Съединените щати само за четири седмици.

В неотдавнашен доклад на Бюджетната служба на Конгреса (CBO) се прогнозира, че дългът на САЩ ще изпревари значително ръста на БВП, като през следващите три десетилетия ще достигне почти три пъти БВП на страната.

CBO прогнозира, че до 2053 г. БВП на САЩ ще достигне $79.5 трилиона, докато дългът ще се покачи до $143.895 трилиона.

Федералната агенция предупреди, че подобни високи и нарастващи нива на дълга вероятно ще имат неблагоприятни последици за икономиката на САЩ.

Това би могло да попречи на икономическия растеж, да увеличи лихвените плащания за притежателите на външен дълг и да породи значителни рискове за фискалните и икономическите перспективи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.