НАЧАЛО Други

Топ 8 стратегии, които да следваме по време на бичи пазар

ноември 1, 2023 13:03 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 8 стратегии, които да следваме по време на бичи пазар

Ако сте начинаещ инвеститор, който тепърва започва да търгува, ориентирането в бичи пазар може да бъде доста обезсърчително.

Съвсем естествено е да се притеснявате как да търгувате ефективно на такъв пазар и да вземате мъдри инвестиционни решения.

Въпреки че няма универсално решение, когато дребните инвеститори се намират в разгара на силен бичи пазар, често се появява страх, че на хоризонта може да се зададе корекция на пазара. При такива обстоятелства е важно да се обмислят следните стратегии:

1. Приоритет е портфейлът от висококачествени акции

В началото на бичия пазар множество компании, както силни, така и слаби, са склонни да повишат стойността си. Със съзряването на бичия пазар той става по-претенциозен и възнаграждава само избрани компании с по-високи оценки. Основно правило при бичи пазар е постепенното преминаване към инвестиции с по-високо качество. Това преминаване към стабилност трябва да бъде постепенно и съобразено с нарастването на пазарните оценки.

2. Придържайте се към финансовия си план

Това е най-надеждният ви пътеводител по време на бичи пазар. Вашият финансов план очертава препоръчителното разпределение на акциите, дълга, златото и ликвидните активи.

Придържайте се към този план и ако разпределението ви се отклони, незабавно го пренастройте според първоначалното разпределение. Тази практика гарантира, че автоматично ще блокирате печалбите при по-високи оценки и ще поддържате ликвидност за по-достъпни възможности.

3. Непрекъснато реализирайте печалби

Някои инвеститори може да се чудят дали редовното реализиране на печалби съответства на дългосрочния инвестиционен подход. Всъщност според мнозина е така. В търговията на фондовата борса съществува основен принцип, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то вероятно е такова. Същият принцип се прилага, когато пазарите са в бича тенденция. Редовно прибирайте печалби, въпреки че е възможно и да влезете отново в същата акция на по-високи нива. При бичи пазар печалбата е в центъра на вниманието; всичко останало се върти около осчетоводяването на печалбите.

4. Прилагайте поетапен подход към инвестициите

Надеждният SIP подход (Систематичен инвестиционен план) работи ефективно при бичи пазар. Може би се чудите защо това е така. В края на краищата, при бичи пазар може да изглежда идеално да се инвестира еднократна сума и да се задържи за неопределено време. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Когато инвестирате еднократна сума, е трудно да определите правилния момент за влизане в дадена акция. Може да чакате твърде дълго или да влезете твърде рано, което води до потенциални съжаления. Поетапният подход към инвестирането, дори и в условията на бичи пазар, често е по-разумна стратегия.

5. Възприемете постепенен подход към продажбата

Както поетапният подход е важен за инвестирането, той е също толкова важен и за излизането от дадена акция. Всъщност е дори по-важен! Когато продавате акция, по-високата цена винаги е за предпочитане. В условията на бичи пазар прилагането на поетапен подход към продажбата може да доведе до значително по-добри цени. Това означава, че невинаги можете да уловите върха, но всяко следващо решение за излизане от пазара вероятно ще доведе до по-добра цена. Освен това не е необходимо да се притеснявате прекалено много за перфектното определяне на времето за излизане от пазара.

6. Избягвайте да задържате загубите твърде дълго

Бичите пазари могат да бъдат непредсказуеми и да се колебаят както нагоре, така и надолу. Помислете, ако бяхте купили акции на недвижими имоти в пика на бичия пазар през 2007 г.; все още щяхте да се борите със значителни загуби. Препоръчително е да се подготвите психически за излизане при определена цена, независимо дали това е нивото на техническа подкрепа или точката, при която не желаете да рискувате по-нататъшни загуби. Така или иначе, поддържането на дисциплина при осчетоводяването на загубите е от решаващо значение в условията на бичи пазар.

7. Съобразете се с пазарната инерция

Това е ключово правило за дребните инвеститори в условията на бичи пазар. Макар че бичият пазар не е еднопосочен, докато бичият тренд се запазва, инерцията има тенденция да бъде положителна. Препоръчително е да останете на страната на тази инерция. Това означава, че можете да купувате във високите точки и да изчаквате по-нататъшни повишения, или да използвате спадовете като възможности за покупка.

Опитите за надхитряне на пазара не са препоръчителни при бичи пазар, тъй като продажбата срещу инерцията може да доведе до значителни загуби. Инерцията е сигнал, който пазарът изпраща, и ако интуицията ви противоречи на нея, пазарът вероятно притежава информация, която вие не знаете. Обърнете внимание на посланието на пазара.

8. Използвайте опции за хеджиране на риска

Макар че Уорън Бъфет определи дериватите като оръжия за масово унищожение, търговията с фючърси и опции всъщност може да послужи като средство за управление на риска при бичи пазар. В условията на бичи пазар е трудно да се предвидят резки корекции. Най-добрият начин на действие е да се предпазите от риска от понижение чрез закупуване на пут опции.

Въпреки че първоначално опциите могат да изглеждат сложни, отделянето на малко време за тяхното разбиране се отплаща. Опциите осигуряват рентабилна защита срещу загуби, като изискват само малка част от печалбата, за да застраховате портфейла си.

Дори и в условията на бичи пазар, за малките инвеститори е наложително да поддържат фокуса си върху дългосрочната перспектива. Уверете се обаче, че сте овладели основите на реализирането на печалба, намаляването на позицията и пазарната динамика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.