НАЧАЛО Други

S&P 500 с най-лошото си представяне за последните три години

ноември 1, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
S&P 500 с най-лошото си представяне за последните три години

Запасите в САЩ търпят загуби три последователни месеца - тенденция, която не се наблюдава от март 2020 г., когато започна Ковид пандемията.

Индексът S&P 500 спадна с 2.2% през октомври, навлизайки официално в територията на корекциите със спад от 10% от върха си на 31 юли. Докато Nasdaq остава с над 22% нагоре за годината, а S&P 500 е с 9% нагоре, Dow Jones Industrial Average изтри печалбите си от 2023 г., което отразява промяната в настроенията на Уолстрийт.

Факторите, влияещи върху тази пазарна тенденция, включват неочаквано строгата политическа позиция на Федералния резерв, водеща до по-високи лихвени проценти и по-ниски цени на акциите. Доходността на съкровищните облигации в момента се доближава до най-високите си нива от 16 години насам, което поражда опасения за потенциалното въздействие върху развитието на бизнеса и икономиката.

Нарастващата несигурност, като например ескалиращото напрежение в Близкия изток и очертаващия се дебат за дефицита във Вашингтон, засилва предизвикателствата пред пазара.

Въпреки неотдавнашните неуспехи историческите данни сочат, че последните два месеца на годината обикновено са положителни за S&P 500, дори след последователни спадове през август, септември и октомври. Средната годишна обща възвръщаемост за S&P 500 от 1952 г. насам е малко под 11%.

Някои експерти смятат, че настоящият спад е в рамките на типичните пазарни колебания. Райън Детрик от Carson Group отбелязва, че средният спад за S&P 500 през дадена година е 14.3%.

В перспектива Джон Столтцфус от Oppenheimer, макар и да ревизира надолу прогнозата си за края на годината в сравнение с по-рано, все пак прогнозира, че S&P 500 ще завърши на ниво от 4,400, което представлява увеличение от 6 % спрямо текущите нива. Той предполага, че неотдавнашната корективна фаза при акциите вероятно наближава своя край, като оценките във всички сектори са намалели значително.

В обобщение, американският фондов пазар е изправен пред труден период, белязан от последователни месечни загуби, повлиян от фактори, включващи политиката на Федералния резерв, геополитическото напрежение и предстоящия дебат за дефицита. Въпреки това историческите тенденции и някои анализатори предполагат потенциал за възстановяване през последните месеци на годината.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.