НАЧАЛО Други

Топ 3 прогнози за криптопазарите през 2023 г.

януари 9, 2023 8:13 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 прогнози за криптопазарите през 2023 г.

Надали убягва на някого, че миналата година беше тежка за пазарите, особено за криптовалутите.

Според данни от CoinMarketCap.com капитализацията на повече от 22,100 крипто актива е спаднала от близо $3 трилиона през ноември 2021 г. до по-малко от $824 милиарда към момента на писане. Това е около 72% спад за по-малко от 14 месеца.

Kато се има предвид волатилността, която винаги присъства в крипто пространството, дори подобен спад за кратък период от време не е достатъчен, за да разколебае решимостта на по-опитните инвеститори.

Интересно е все пак да се разгледат някои по-любопитните прогнози за тази година, които имат сцепление в общността.

Още сривове на големи криптоборси

Изглежда, че основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд и неговите сътрудници са организирали една от най-големите финансови измами в историята.

FTX, която беше една от най-големите борси за дигитални валути по обем на търговията, подаде молба за защита от фалит през ноември, което на практика направи токена на платформата безполезен. В крайна сметка ликвидните активи на FTX се оказаха недостатъчни, за да покрият масивните ѝ задължения.

През 2023 г. може да видим продължение на домино ефекта. Само преди две седмици счетоводната фирма Mazars обяви, че ще преустанови работата си с криптокомпании. Списъкът с криптоклиенти, на които тя е предоставяла услугите си, включва Binance, Crypto.com (Cronos е токена на тази борса) и KuCoin, който има токена KuCoin.

С изключение на Coinbase Global, от която се изисква да извършва редовен одит като публично търгувано дружество, доказването на адекватността на резервите на борсите за цифрови валути е почти невъзможно. Това е сериозен червен флаг и още една причина да вярваме, че FTX няма да бъде последния такъв случай.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Какво предстои и какво ще е ключово за актива? – Лин Олдън


Етериум ще надмине пазарната капитализация на Биткойн, но може би само за малко

Тази прогноза е трудна за приемане, тъй като Биткойн и Етериум са склонни да бъдат силно корелирани. Когато единият се покачва или спада, другият обикновено го следва. Много рядко се случва остатъкът от пазара да се отклони от Биткойн и да се движи по различен начин. 

Но при положение, че акциите са в мечи пазар, а икономиката на САЩ потенциално се насочва към рецесия, може би ще видим известна дивергенция в това отношение.

Макар че на теория Етериум може да се използва за плащания, истинската му полезност се проявява като средство за разработване на децентрализирани приложения (dApp). По отношение на приходите от протоколи за dApp данните от TokenTerminal.com показват, че Етериум е над всеки друг проект с $3.8 милиарда приходи за период от 12 месеца.

С други думи, може да се защити теза, че най-големия алткойн има потенциала да е по-ценна криптовалута от Биткойн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: „Биткойн е най-сигурната, най-децентрализираната и най-ликвидната мрежа“ – инвестиционен гигант


Спот Биткойн ETF (борсово търгуван фонд)

Борсово търгуваните фондове (ETF) за спот BTC може да започнат да получават одобрение до средата на 2023 г., като се има предвид предложената промяна в правилата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), която предефинира борсите. Това споделиха анализаторите на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфарт и Ерик Балкунас.

„Разширяването на определението за борса би могло да премахне основното възражение на агенцията срещу продуктите, като включи платформите за криптовалути в регулаторната рамка на SEC“, пишат анализаторите.

След като криптоборсите са в съответствие с изискванията, основната причина SEC да откаже спот Биткойн ETF вече няма да е валидна, което вероятно ще проправи пътя за одобрение.

Двамата очакват промяната да бъде финализирана до около май 2023 г.

Междувременно SEC продължава да отказва или удължава прегледите на всички подадени до нея заявления за подобен ETF продукт в САЩ, като се позовава на опасения за защита на инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Какво се случва с имота на Ружа Игнатова в Лондон?

Основателката на OneCoin Ружа Игнатова, известна още като „криптокралицата“, е свързана с британско правителствено досие за имот в Лондон.

януари 30, 2023 17:02 3 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене