НАЧАЛО Други

Топ 10 най-силни валути в света

септември 13, 2023 7:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 10 най-силни валути в света

Организацията на обединените нации официално признава 180 валути в света за законно платежно средство. Въпреки това популярността и широкото разпространение на дадена валута не означават непременно нейната стойност или сила.

Силата на валутата се определя, като се оценява покупателната способност на националната валута при размяната ѝ за стоки, услуги или други валути.

Задълбоченият анализ на различни местни и международни фактори е от съществено значение, за да се определи дали дадена валута притежава титлата най-ценна или най-скъпа в света.

Тези фактори обхващат динамиката на търсенето и предлагането на валутните пазари, темповете на инфлация, вътрешния икономически растеж, политиките, провеждани от съответната централна банка, и цялостната икономическа стабилност на страната.

Разгледахме най-силните валути, като оценихме обменните им курсове по отношение на единиците чужда валута, получени за един щатски долар.

10. Щатски долар (USD)

Валутата на Съединените американски щати е щатският долар (USD). Той е най-широко търгуваната валута в световен мащаб и заема позицията на основна резервна валута.

9. Евро (EUR)

Еврото (EUR) е официалната валута на Еврозоната, включваща 19 държави членки на Европейския съюз. То е втората по големина резервна валута и втората най-търгувана валута в света. Към момента на писането на статията 1 евро се равнява на $1.07.

8. Швейцарски франк (CHF)

Швейцарският франк (CHF) е валутата на Швейцария и Лихтенщайн. Известна със стабилността на икономиката си, Швейцария е сред най-богатите държави в света. Към момента на писането на статията 1 швейцарски франк се равнява на $1.12.

7. Долар на Каймановите острови (KYD)

Официалната валута на Каймановите острови е доларът на Каймановите острови (KYD). Въпреки че се нарежда на 7-мо място сред най-силните валути, стойността му е 5-та най-висока в световен мащаб. Първоначално използвайки ямайския долар, през 1972 г. Каймановите острови приемат своя собствена валута. Към момента на писането на статията 1 KYD се равнява на $1.20.

6. Гибралтарска лира (GIP)

Гибралтарската лира (GIP) е валутата на Гибралтар, обвързана по номинална стойност с британската лира стерлинг (GBP). Като британска отвъдморска територия Гибралтар зависи от сектори като туризма и електронния хазарт. GIP заема 6-та позиция сред най-силните валути. Към момента на писането на статията 1 GIP се равнява на $1.25.

5. Британска лира (GBP)

Великобритания използва британската лира (GBP), която е широко използвана и в други държави и територии. Като 5-та най-силна валута в света тя заема важно място в световните финанси. Статутът на Лондон като финансов център и широката търговска дейност на Великобритания допринасят за силата на паунда. Към момента на писането на статията 1 GBP се равнява на $1.25.

4. Йордански динар (JOD)

Йорданският динар (JOD) е валутата на Йордания, откакто през 1950 г. заменя палестинската лира. Фиксираният обменен курс и диверсифицираната икономика на Йордания допринесоха за високата стойност на валутата ѝ, която я нарежда на четвърто място по сила в света. Към момента на писането на статията 1 JOD се равнява на $1.41.

3. Омански риал (OMR)

Оманският риал (OMR) е валутата на Оман и е въведен, след като страната престава да използва индийската рупия като своя официална валута. Като страна със значителни петролни запаси, икономиката на Оман разчита до голяма степен на петролния сектор. Оманският риал, който е обвързан с щатския долар, е третата най-ценна валута в света. Към момента на писането на статията 1 омански риал се равнява на $2.60.

2. Бахрейнски динар (BHD)

Бахрейнският динар (BHD) е валутата на Бахрейн – островна държава в Арабския залив, силно зависима от износа на петрол. BHD е обвързан с щатския долар и се използва само в Бахрейн и заема позицията на втората по сила валута в света. Към момента на писането на статията 1 BHD се равнява на $2.65.

1. Кувейтски динар (KWD)

Най-високо оценената валута в света е кувейтският динар (KWD). Откакто е въведен за първи път през 1960 г., кувейтският динар неизменно заема позицията на най-ценната валута в света. Икономическата стабилност на Кувейт, обусловена от петролните му резерви и системата за освобождаване от данъци, допринася за голямото търсене на валутата му.

Към момента на писането на статията 1 KWD се равнява на $3.24.

В крайна сметка светът на валутите е динамичен и в него държавите се борят за икономическо надмощие и стабилност. Десетте най-силни валути служат като свидетелство за икономическите сили на нашия глобализиран свят, показвайки взаимодействието на факторите, които определят тяхната позиция и влияние.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.