НАЧАЛО Биткойн

Биткойн се върна до $26,000 – каква е причината?

септември 12, 2023 13:23 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн се върна до $26,000 – каква е причината?

След като бързо се възстанови от вчерашния спад, Биткойн (BTC) се покачи на някой борси до около $26,000 в ранните часове (07:00 ч. българско време) на вторник, 12 септември.

Този подем, при който BTC се изкачи от $25,20 до нивото при $26,000 в рамките само на половин час, не беше предизвикан от някакво конкретно събитие. Вместо това то беше задвижено от динамиката на пазара на фючърси върху Биткойн.

Какво доведе до покачването на цената на Биткойн?

Уважаван анализатор, познат като “Skew” предложи техническа гледна точка за това ценово движение, описвайки го като “класически шорт скуиз“. Вниквайки по-дълбоко в оценката на Skew, беше отбелязано, че има ясно разминаване в делтата на кумулативния обем (CVD) на безсрочните договори (често наричани “perps”) в сравнение с действителната цена.

В търговията отклонението между CVD и цената може да означава потенциален обрат. В този контекст, докато продавачите се стремяха да натиснат цената под $25,000, CVD предполагаше нарастващ натиск за покупка.

Освен това на фючърсния пазар се наблюдаваше голям брой шорт позиции спрямо открития интерес (OI), а процентът на финансиране беше отрицателен.

Отрицателният процент на финансиране обикновено означава, че шорт позициите плащат на лонг позициите, което свидетелства за мечи настроения. Въпреки усилията за понижаване на цената Биткойн възстановяваше суинг-лонг ценовото си равнище при $25,300 и се бореше да поддържа мечия тренд в долната времева рамка (LTF).

Спот пазарът показа признаци за преминаване към бича структура, като цените постепенно се покачваха. Skew предположи, че кулминацията на тези фактори е довела до изтласкване на шорт позиции, при което тези, които са заложили срещу пазара (продавачите на шорт позиции), са били принудени да излязат отново на пазара, за да покрият позициите си, като по този начин допълнително са повишили цената.

Анализът на Skew по същество подчертава, че макар да е имало преобладаващи мечи настроения с многобройни търговци, залагащи срещу Биткойн, фундаменталните показатели са сигнализирали за потенциален бичи обрат.

Въпреки бързото движение на цените мащабът на шорт скиузът беше сравнително скромен. Данните от Coinglass разкриват, че са били ликвидирани шорт позиции в BTC на стойност приблизително $12.32 милиона. За да се осигури контекст, най-значителното събитие за ликвидиране на шорт позиции през последните три месеца се случи на 17 август, на обща стойност $120 милиона, когато BTC за кратко се понижи до $24,700, преди бързо да се възстанови над $26,600.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.