НАЧАЛО Други

Страхът от рецесия в САЩ обърка прогнозите за пазарите на петрол през 2023 година

25.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Страхът от рецесия в САЩ обърка прогнозите за пазарите на петрол през 2023 година

Анализаторите се сблъскаха със значителни неточности в прогнозите си за цените на петрола през 2023 г., главно поради пренебрегване на ключови фактори като стабилното търсене от страна на Китай и САЩ, както и нарастващата производителност на американските шистови кладенци.

Разчитането на прогнозите за икономическия растеж, съчетано с подценяване на въздействието на съкращенията на производството на ОПЕК+, допълнително допринесе за грешните преценки.

Волатилността и непредсказуемостта на цените на петрола достигнаха нови висоти, както беше обсъдено по време на неотдавнашния сегмент на CERAWeek. Тази тенденция предполага промяна на парадигмата в предсказуемостта на петролните пазари, вероятно поради неправилно фокусиране върху релевантните фактори за прогнозиране.

По време на панелна дискусия на CERAWeek главният икономист на ConocoPhillips Хелън Къри изтъкна погрешното очакване на рецесия в САЩ и последващото забавяне на световната икономика като основен фактор, допринасящ за негативните настроения на петролните пазари. Въпреки това предположението, че икономическият спад е пряко свързан с намаленото търсене на петрол, не отчита присъщата нееластичност на петрола като стока.

За разлика от по-еластичните стоки, като например модата, търсенето на петрол остава относително незасегнато от икономическите спадове поради разнообразните му приложения. Анализаторите бяха изненадани от неочакваните тенденции както в търсенето, така и в предлагането, особено от устойчивостта на китайското търсене и забележителната продуктивност на шистовите кладенци в САЩ.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) и други прогностични организации многократно прогнозираха спад в търсенето на петрол поради все по-широкото разпространение на електромобили. Въпреки рекордните продажби на електромобили тези прогнози не се сбъднаха, което накара пазарните участници да поставят под въпрос надеждността на подобни прогнози.

По подобен начин повишеното внимание към китайския икономически растеж засенчи други важни аспекти на пазара, което доведе до погрешни схващания относно тенденциите в търсенето на петрол. Противно на очакванията, китайската икономика остана стабилна, но все пак не постигна прогнозираните темпове на растеж, което подведе както анализаторите, така и търговците.

Освен това напредъкът в хоризонталните сондажни техники в шистовата индустрия на САЩ надхвърли очакванията, което доведе до безпрецедентно увеличение на производителността на сондажите. Енергийната информационна администрация (EIA) и Международната агенция по енергетика (IEA) бяха поставени в неловко положение, тъй като техните прогнози постоянно подценяваха добива на шистов петрол.

Освен това въздействието на съкращенията на производството на ОПЕК+ беше подценено, тъй като анализаторите не успяха да отчетат значителното им влияние на фона на очакванията за по-слабо търсене. Едва напоследък пазарът призна динамиката на затягане на предлагането, което доведе до преразглеждане на прогнозите за търсенето от организации като МАЕ.

Тези непредвидени развития поставят под въпрос общоприетите схващания и подчертават необходимостта от по-нюансиран подход към прогнозите за цените на петрола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.