НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия агитира все повече държави да зарежат долара

24.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия агитира все повече държави да зарежат долара

Русия, която е важен член на алианса БРИКС, започна кампания за насърчаване на използването на местни валути в африканската търговия, призовавайки държавите да се откажат от зависимостта си от щатския долар.

Президентът Владимир Путин се застъпва за това африканските държави да приемат свои собствени валути, включително руската рубла, за извършване на търговски сделки.

Путин подчерта ангажимента на Русия да помага на африканските държави да се откажат от доминиращата роля на щатския долар в търговията. Той изтъкна потенциалната роля на БРИКС в подкрепа на усилията на Африка за укрепване на финансовата ѝ инфраструктура чрез интегриране на глобалните банкови системи с местните валути. Според Путин извършването на трансгранични трансакции с използване на местни валути може да донесе значителни ползи за икономическия пейзаж на Африка.

Коалицията БРИКС, включваща няколко влиятелни развиващи се страни, работи активно за насърчаване на държавите по света да намалят зависимостта си от щатския долар в търговията. Сред някои държави нараства убеждението, че БРИКС може да поведе световната икономика към нова финансова ера.

Путин потвърди готовността на БРИКС да си сътрудничи с Африка за диверсифициране на търговските разплащания встрани от щатския долар. Той подчерта значението на преминаването към разплащания в национални валути, включително в рубли, за разширяване на обхвата на търговските и икономическите отношения.

Освен това той изрази готовността на Русия да подкрепи Африка в развитието на финансовата ѝ инфраструктура, по-специално чрез улесняване на връзките между банковите институции и руската система за финансови съобщения. Тази система позволява трансгранични плащания, независими от съществуващите западни системи, които често налагат ограничения.

Тези забележки идват преди предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия, която ще се проведе в Казанска област през октомври тази година. Моментът на изявленията на Путин подчертава значението на този въпрос, тъй като страните от БРИКС се стремят да променят динамиката на световната търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.