НАЧАЛО Крипто Крими

Спад в крипто измамите – ръст на хаковете

август 18, 2022 18:02 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Спад в крипто измамите – ръст на хаковете

По-малко хора от всякога стават жертва на крипто измами, докато хакерските атаки се увеличават, сочат нови данни.

Фирмата за крипто и блокчейн анализи Chainalysis публикува вчера своя доклад за средата на годината, който показва общ спад на незаконната дейност въпреки някои отклонения. Спадът на цените изглежда е оказал влияние, като както незаконните, така и законните обеми имат тенденция към намаляване в сравнение с този период на миналата година.

Все пак Chainalysis отбеляза, че незаконната дейност изглежда по-устойчива, тъй като обемите са намалели само с 15% спрямо миналата година в сравнение с 36% при законната дейност.

По-малко измами в пространството

Приходите от измами за тази година са с 65% по-ниски в сравнение с юли 2021 г., като възлизат на $1.6 милиарда. Chainalysis предлага това да е свързано със спада на цените, тъй като от началото на тази година приходите от измами са намалели относително в съответствие с цената на Биткойн (BTC).

Броят на преводите към измами към този момент на годината също е най-ниският, наблюдаван от четири години насам. Все пак в доклада се отбелязва, че приходите от измами се дължат и на високопрофилни схеми, които през 2022 г. все още не са наблюдавани.

„Тези цифри предполагат, че по-малко хора от всякога се поддават на измами с криптовалути“, казва фирмата в доклада си. „Една от причините за това може да бъде, че с намаляването на цените на активите измамите с криптовалути – които обикновено се представят като пасивни възможности за инвестиране в криптовалути с огромна обещана възвръщаемост – са по-малко примамливи за потенциалните жертви.“

Освен това спадът на цените означава по-малко шум, който обикновено е фактор за привличане на неопитни потребители, според Chainalysis.

Приходи от тъмната мрежа

Приходите на пазарите в тъмната мрежа очертават различен път. През април активността беше по-висока от предходната година, но след този момент се наблюдаваше спад. Chainalysis посочи закриването и санкционирането на пазара Hydra, който привлече значителна активност в тъмната мрежа. Въпреки това активността се върна, което според Chainalysis се дължи на миграцията на потребителите на Hydra към нови пазари след репресиите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Услугата Tornado Cash е получила 75% от изпраните средства в Етериум мрежата


„Въпреки това спадът в приходите на пазарите в тъмната мрежа – и всъщност в стойността на криптовалутите, получавани от всички криминални категории – след затварянето на Hydra показва осезаемото въздействие на нарастващите възможности на правоприлагащите органи да се борят с престъпленията, базирани на криптовалути“, заяви Chainalysis.

Същевременно хакерските атаки и размерът на откраднатите средства са се увеличили в сравнение с миналата година. Според Chainalysis към юли са откраднати криптовалути на стойност $1.9 милиарда, в сравнение с $1.2 милиарда през юли 2021 г. Всъщност през тази година вече се наблюдаваха редица хакерски атаки на високо ниво.

„Освен това не трябва да очакваме кражбите да намалеят въз основа на движенията на пазара на криптовалути по начина, по който го правят измамите – докато крипто активите, държани в пуловете на DeFi протоколите и други услуги, имат стойност и са уязвими, злонамерени [индивиди и групи] ще се опитват да ги откраднат“, казват от Chainalysis. „Единственият начин да ги спрем е индустрията да укрепи сигурността и да образова потребителите как да намерят безопасни проекти, в които да инвестират.“

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Очаква ни най-големия срив от десетилетия – Р. Кийосаки

Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат татко, беден татко“ предупреждава за голям финансов срив, който според него ще се отрази на Биткойн (BTC) и благородните метали.

септември 27, 2022 20:07 1 мин. четене

Редица американски щати съдят Nexo за нерегистрирано предлагане на ценни книжа

В понеделник щатските регулатори на ценни книжа в Калифорния и няколко други щата предприеха действия срещу Nexo Group, компанията майка на крипто заемодателя Nexo, като нарекоха продукта на компанията Earn Interest Product нерегистрирана ценна книга.

септември 27, 2022 17:40 1 мин. четене

Борсата FTX спечели търга за активите на Voyager Digital

Voyager Digital съобщи, че с оферта от около $1.4 милиарда на FTX спечели търга за активите на фалиралата компания.

септември 27, 2022 15:33 1 мин. четене

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

септември 27, 2022 9:00 0 мин. четене