НАЧАЛО Други

САЩ задмина Китай като най-големият търговски партньор на Германия

10.05.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ задмина Китай като най-големият търговски партньор на Германия

През първото тримесечие на тази година САЩ изпреварват Китай и стават най-значимият търговски партньор на Германия, според анализ на Reuters по данни на германската статистическа служба.

От януари до март общата търговия на Германия със САЩ, включваща внос и износ, възлиза на €63 милиарда ($68 милиарда), докато тази на Китай е малко под €60 милиарда.

До 2023 г. Китай запази позицията си на водещ търговски партньор на Германия за осма поредна година, като обемът на търговията достигна €253 милиарда, изпреварвайки с малко САЩ.

Промяната, наблюдавана през първото тримесечие, може да се отдаде на няколко фактора, включително стабилната икономика на САЩ, която доведе до увеличаване на износа към Германия. Обратно, според икономиста на Commerzbank Винсент Стамер през този период е намалял както износът, така и вносът от Китай. Структурните промени също играят роля, тъй като Китай се изкачи по стойностната верига и започна да произвежда по-сложни стоки за вътрешния пазар, намалявайки зависимостта си от вноса. Освен това германските компании все по-често предпочитат да произвеждат стоки на място, вместо да изнасят производство в Китай.

Германия изрази желание да намали зависимостта си от Китай поради политическите различия и обвиненията в нелоялни практики. Конкретните политически мерки за постигането на тази цел обаче остават неуточнени.

Според Юрген Матес от Германския икономически институт IW през първото тримесечие германският внос от Китай е отбелязал близо 12% спад на годишна база, докато износът за Китай е намалял с малко над 1%. Матес предполага, че слабите резултати на китайската икономика, съчетани с по-силното от очакваното представяне на американската икономика, може да са фактори, които допринасят за това.

Понастоящем на Съединените щати се падат около 10% от германския износ на стоки, докато делът на Китай е спаднал до по-малко от 6%, отбеляза Матес. Той допуска, че е възможно да е в ход геополитическо преориентиране от Китай към трансатлантическия партньор – САЩ, като се имат предвид трудните глобални икономически условия за германския икономически модел.

Продължаването на тази тенденция обаче остава несигурно. Дирк Яндура, председател на търговската асоциация BGA, изтъкна възможността за спиране на този процес, ако след изборите в САЩ през ноември настъпят промени в администрацията на Белия дом, особено ако се премине към протекционистка търговска политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.