НАЧАЛО Други

Прогноза за икономиката на Германия през 2024 година – какво да очакваме?

09.05.2024 8:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за икономиката на Германия през 2024 година – какво да очакваме?

Според германския икономически институт IW икономическите перспективи на Германия за 2024 г. изглеждат мрачни, като се очаква страната да изпадне в стагнация въпреки по-силното от очакваното начало на годината.

По-специално секторът на производството и строителството се очаква да остане в рецесия, както се посочва в последните прогнози на IW, които Reuters получи ексклузивно и ще бъдат официално публикувани по-късно днес.

Единственият светъл лъч изглежда е потреблението, което се очаква да се подобри с намаляването на инфлацията. Въпреки това икономистът на IW Майкъл Грьоминг подчерта, че това само по себе си е недостатъчно за значителен подем. Той подчерта спешната нужда от инвестиции, за да се даде тласък на растежа, като изтъква появилите се значителни пропуски в инвестициите.

Забавянето на инвестициите се дължи на геополитическия климат и повишените лихвени проценти, които оскъпяват финансирането.

През миналата година икономиката на Германия се сви с 0.2 %, което е най-слабият резултат сред големите икономики от еврозоната, а фактори като нарастващите цени на енергията, слабото глобално търсене и исторически високите лихвени проценти оказаха стабилно влияние.

Прогнозата на IW предполага нулев растеж за най-голямата европейска икономика през тази година, което допълнително изостава от очакванията за разширяване на икономиката на Франция, Италия, Великобритания и САЩ.

Въпреки че в началото на годината Германия едва избегна рецесията, отбелязвайки скромен ръст от 0.2 % през първото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, икономическият пейзаж в страната остава труден. През последното тримесечие на 2023 г. икономиката се сви с 0.5%.

Прогнозата на германското правителство за растежа на БВП през тази година възлиза на 0.3%.

Въпреки неотдавнашните ръстове на Dow Jones Industrial Average и S&P 500, подхранвани от подновеното очакване за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, Грьоминг подчертава необходимостта от политически мерки, които да подобрят условията за бизнес, като предупреждава за продължаващо недостатъчно използване на потенциала по друг начин.

Оценките на IW сочат, че външната търговия ще продължи да бъде недостатъчно активна, което ще даде слаб тласък на икономическото възстановяване през 2024 г.

Освен това според IW равнището на безработица в Германия се очаква да се повиши до 6% средно за годината, спрямо 5.7% през 2023 г. Гремлинг отбеляза, че въпреки рекордния брой от 46 милиона работещи лица средно за 2024 г., икономическата слабост все повече се проявява на пазара на труда.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.