НАЧАЛО Други

САЩ вече шест години чупят всички рекорди за добива на петрол

12.03.2024 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ вече шест години чупят всички рекорди за добива на петрол

В неотдавнашно съобщение Администрацията за енергийна информация на САЩ разкри, че производството на суров петрол в САЩ е счупило историческите рекорди за шест поредни години.

Според доклада, публикуван в понеделник, изглежда малко вероятно достигнатият през 2023 г. връх да бъде надминат от някой от непосредствените конкуренти.

Като се вземе предвид и кондензатът, средното производство на суров петрол в САЩ за миналата година възлиза на 12.9 милиона барела на ден, надминавайки предишния световен рекорд, поставен през 2019 г. – 12.3 млн. барела на ден.

През декември бе отбелязан още един важен етап с месечен рекорд на производството, надхвърлящ 13.3 млилиона барела на ден.

Бум на добива на петрол

Това забележително възраждане контрастира рязко с дълбочината, достигната през 2008 г., когато производството на суров петрол в САЩ достигна 62-годишно дъно, както отбелязва S&P Global. Анализаторите бяха изненадани от този обрат, особено като се има предвид 69% намаление на активните платформи от 2014 г. насам. Според отделен доклад на EIA обаче технологичният напредък значително е повишил ефективността на производството в САЩ.

Частните компании изиграха значителна роля в стимулирането на петролния бум през 2023 г., като петте най-големи фирми допринесоха за една трета от средния годишен ръст на производството на суров петрол в Перм от 2019 г. насам.

Агенцията предполага, че глобалната конкуренция е изправена пред значителни пречки за достигане на подобни рекордни нива, като подчертава уникалната позиция на производството в САЩ.

Общо на САЩ, Русия и Саудитска Арабия през 2023 г. се падат 40% от световното производство на суров петрол. Въпреки това, както Русия, така и Саудитска Арабия изпитаха ограничения в производството поради съкращенията на производството на ОПЕК+ и доброволните ограничения.

Противно на очакванията, производството на Русия достигна своя връх през 2019 г. – 10.8 милиона барела на ден, докато Саудитска Арабия достигна рекордните 10.6 милиона барела на ден през 2022 г. През януари държавната петролна компания на Саудитска Арабия, Aramco, обяви решението си да спре плановете си за разширяване на капацитета, позовавайки се на глобалното преминаване към зелена енергия.

За сравнение, комбинираният добив на следващите три най-големи страни-производителки – Канада, Ирак и Китай – възлиза на 13.1 милиона барела дневно през 2023 г., което само малко надхвърля добива само в САЩ.

Бъдещи перспективи

Въпреки тези постижения устойчивостта на рекордното производство в САЩ остава несигурна. Нарастването на частните дейности през миналата година предизвика вълна от сливания, тъй като публичните компании се стремяха да консолидират присъствието си в Пермския басейн – сърцето на производството на суров петрол в САЩ.

Анализаторите предполагат, че тази консолидация може да доведе до намаляване на производството в САЩ, тъй като публичните дружества поставят различни финансови цели, което може да доведе до намаляване на броя на платформите и на сондажната дейност.

В перспектива EIA очаква значително забавяне на производството, като пикът, регистриран през ноември миналата година, се очаква да бъде надминат до февруари 2025 г. Прогнозите за производството през тази година предполагат нарастване до 13.21 милиона барела дневно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.