НАЧАЛО Други

БРИКС: Държава от съюза бяга от долара при търговията с петрол

09.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Държава от съюза бяга от долара при търговията с петрол

В разгара на ескалиращите усилия за дедоларизация в рамките на икономическата коалиция БРИКС Индия направи значителна крачка към диверсифициране на търговията си с петрол от зависимостта от щатския долар.

Последните доклади на Bloomberg сочат, че Резервната банка на Индия (РБИ) е наредила на държавните рафинерии да приемат 10% от плащанията за петрол в рупии.

Този стратегически ход отразява по-широката програма на Индия за промяна на световната петролна икономика. Индия отхвърли предишни искания на руски петролни компании да извършват трансакции в китайски юани, с което сигнализира за вътрешни разногласия в БРИКС и същевременно се придържа към общата цел на блока за намаляване на зависимостта от щатския долар.

През изминалата година алиансът БРИКС активно проучваше възможности за намаляване на доларовата доминация в световната икономика, което съвпада с усилията му за разширяване, насочени към балансиране на западното влияние. В резултат на това инициативите, насърчаващи използването на местни валути, набраха популярност.

Неотдавнашното решение на Индия да увеличи плащанията за петрол в рупии подчертава ангажимента ѝ да намали зависимостта си от щатския долар. Директивата на РБИ отразява опасенията за въздействието на търсенето на енергия върху националната валута, поради което се настоява за по-широко използване на рупията. Забележително е, че нежеланието на Индия да приеме китайския юан за петролни трансакции допълнително засилва стратегическия й подход за диверсификация на валутите.

Включването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия в алианса БРИКС подчертава нарастващото значение на петрола като фокусна точка на интерес. Потенциалът на БРИКС да упражнява влияние върху сектора е неоспорим, което позволява на блока да улесни междублоковите сделки, уреждани извън обхвата на щатския долар, като по този начин се засилва насърчаването на местните валути.

Освен това неотдавнашните стъпки в създаването на платежна система на БРИКС, базирана на блокчейн, сигнализират за отдръпване от традиционните финансови системи и представляват потенциално предизвикателство за доминацията на щатския долар. Това развитие е в унисон с по-широкото възприемане на дигиталните активи от страна на БРИКС, което позиционира коалицията да приеме иновативни финансови механизми, различни от тези, предпочитани от западните партньори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.