НАЧАЛО Други

Най-големият петролен гигант със $121 милиарда печалба за 2023 година

11.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-големият петролен гигант със $121 милиарда печалба за 2023 година

Петролният гигант на Саудитска Арабия Aramco оповести печалба от $121 милиарда за изминалата година - спад спрямо пика през 2022 г., който се дължи на спада в цените на енергията.

Въпреки спада, това все още се нарежда на второ място по печалба на Aramco до момента, на фона на продължаващите усилия на ОПЕК+ за ограничаване на производството с цел стабилизиране на световните енергийни пазари. Намаляването на печалбите обаче поставя кралството пред предизвикателства, особено когато то осъществява амбициозни инициативи за развитие, насочени към намаляване на зависимостта от приходите от петрол, ръководени от настойчивия му престолонаследник.

За разлика от зашеметяващата печалба от $161 милиарда, отчетена през 2022 г., Aramco посочи по-ниските цени на суровия петрол, намалените обеми на продажбите и намаляващите маржове в секторите на рафинирането и химикалите като фактори, допринесли за спада на печалбата.

Въпреки това Aramco реши да увеличи дивидентите за своите акционери, като през последното тримесечие на годината разпредели над $31 милиарда.

Общият размер на приходите на компанията за годината възлиза на $440 милиарда, което е спад в сравнение с $535 милиарда за предходната година, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправена в условията на икономическа несигурност.

Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Х. Насър изтъкна устойчивостта и адаптивността на компанията при поддържането на здравословни парични потоци и рентабилност въпреки преобладаващите икономически условия.

Работейки по указания на саудитското правителство, Aramco запази дневния си добив на 12.8 милиона барела, отклонявайки се от по-ранните планове за увеличаване на производството. Това решение е в съответствие със стратегията на Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК за ограничаване на производството и подкрепа на световните цени на петрола, като цената на суровия петрол сорт Брент е малко под $82 за барел.

С пазарна стойност от $2 трилиона Aramco остава една от най-ценните компании в света, отстъпвайки само на Apple, Microsoft и NVIDIA. Въпреки колебанията, акциите на Aramco отбелязаха лек ръст на търговската стойност на борсата Tadawul.

Визията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за кралството включва диверсифициране на икономиката му от зависимостта от петрола, пример за което са амбициозни проекти като футуристичния град Неом, чиято стойност се оценява на $500 милиарда.

На фона на значителните печалби на Aramco обаче сред активистите продължават да съществуват опасения относно въздействието на потреблението на изкопаеми горива върху околната среда и приноса му за изменението на климата.

Неотдавна принц Мохамед прехвърли допълнителни 8% от акциите на Aramco на суверенния фонд на кралството, което се оценява на над $160 милиарда, въпреки че по-голямата част от компанията остава под контрола на кралското семейство Ал Сауд, а миноритарният дял се търгува публично на фондовата борса Tadawul.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.