НАЧАЛО Крипто Крими

Ружа Игнатова влиза в топ 10 на най-издирваните лица на ФБР

юни 30, 2022 23:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ружа Игнатова влиза в топ 10 на най-издирваните лица на ФБР

Ружа Игнатова, жената, известна още като "Криптокралицата", е добавена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци заради твърденията, че предполагаемо е измамила милиони инвеститори за над $5.2 милиарда чрез основаната от нея компания за криптовалути OneCoin.

В четвъртък американските власти заявиха, че Игнатова е мозъка зад OneCoin – схема, която беше определена като една от най-големите пирамиди в историята. Въпреки че Игнатова твърдеше, че OneCoin е подкрепена от блокчейн, той не съществуваше, заяви Майкъл Дрискол, ръководител на нюйоркския офис на ФБР.

„Игнатова е имала безупречна автобиография, според сведенията е учила право в Оксфорд и е работила в McKinsey, но сега се намира рамо до рамо в списъка на 10-те най-големи лидери на картели, похитители и убийци“, заяви на пресконференция в четвъртък Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

През 2019 г. САЩ пуснаха обвинителен акт срещу нея, в който я обвиняват в банкови измами, заговор за пране на пари и измама с ценни книжа. ФБР предлага награда от $100,000 за информация, която да доведе до нейния арест. Нейните подвизи станаха обект на успешния подкаст на BBC „The Missing Cryptoqueen“.

Без реална стойност

Според прокурорите OneCoin е генерирала приходи в размер на $5.2 милиарда от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., но не е имала реална стойност и не е можела да се използва за закупуване на нищо. Тя е функционирала като мрежа за маркетинг на много нива (MLM), която е изплащала комисиони на своите над 3 милиона членове по целия свят за това, че са набирали други хора да купуват пакети OneCoin, твърдят прокурорите.

„Игнатова е създала OneCoin през 2014 г. и е ръководила организацията, според Дрискол. Тя е действала по целия свят, включително в САЩ, и в един момент е твърдяла, че има поне три милиона инвеститори“ – Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния район на Ню Йорк


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Ето какъв процент от инвеститорите са напуснали крипто пазара

Игнатова пълни аудитории по целия свят, като призовава инвеститорите да се присъединят към „финансовата революция“ и им обещава, че OneCoin „ще промени живота на хората без банкови сметки“, казва Уилямс. Вместо това тя „просто се е възползвала от неистовите спекулации в първите дни на криптовалутата“.

След като станала подозрителна, че САЩ я наблюдават, Игнатова се качила на полет до Гърция и след това изчезнала, каза Дрискол, като отбеляза, че тя има връзки с Русия, Гърция и се предполага, че е пътувала до други източноевропейски страни и Обединените арабски емирства.

Братът е арестуван

Братът на Игнатова, Константин Игнатов, е арестуван през март 2019 г. в Лос Анджелис. По-късно той се признава за виновен по обвинения в измама и пране на пари и свидетелства в полза на прокурорите срещу Марк С. Скот, адвокат, който е признат за виновен, че е помогнал за изпирането на почти $400 милиона от OneCoin. Скот оспорва присъдата, заявявайки, че има доказателства, че Константин Игнатов е излъгал в показанията си.

Друг човек, Дейвид Пайк, се призна за виновен през октомври в заговор за банкова измама за това, че е помогнал на Скот да изпере пари. През март той беше осъден на две години условно.

Миналия месец Европол включи Ружа в списъка на най-издирваните лица и предложи награда от 5,000 евро за информация, която доведе до залавянето ѝ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил „уязвимост за няколко милиона долара“ в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

септември 21, 2022 13:49 1 мин. четене

До Куон от Terra твърди, че си сътрудничи с властите

Основателят на Terra До Куон заяви в събота, че не се опитва да избегне правоприлагащите органи, уверявайки, че си съдейства с тях. 

септември 18, 2022 16:34 1 мин. четене

Южна Корея ще инвалидира паспорта на CEO-то на Terra

Според доклад на местна медия от четвъртък Министерството на външните работи на Южна Корея се опитва да накара съоснователя на вече несъществуващия доставчик на стабилни монети Terraform Labs До Куон да върне паспорта си.

септември 16, 2022 12:14 1 мин. четене

SEC съди крипто брокер за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) продължава да предприема правни действия срещу злонамерените участници в крипто индустрията, тъй като регулаторите предприемат стъпки за укрепване на законите за защита на инвеститорите.

септември 15, 2022 17:35 1 мин. четене