НАЧАЛО Други

Ружа Игнатова и пирамидалната схема OneCoin

МАЙ. 25, 2019 23:45 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Ружа Игнатова и пирамидалната схема OneCoin

Криптовалутите придобиват все повече популярност в световен план и масовото им приемане е налице, но както знаем монетата има две страни. Появяват се редица злоупотреби с новата технология, прикрити зад уж легитимни и доказани борси, бизнеси и обмени. 


В последно време се наблюдава ръст в нелегалните схеми свързани с крипто. Това не е изключение и за България, където се заражда една пирамидална схема, която взриви мрежата в целия свят. Става въпрос за OneCoin. Разследвания на полицията, множество арести и издирвания изграждат една от най-горещите теми и може би най-голямата крипто измама в историята.

Коя е Ружа Игнатова?


Ружа Игнатова е родена в София, България през 1980г. Още от ранна възраст заминава със семейството си за Германия, където взима икономическото си образование в Констанц и защитава докторантура по Право в Оксфорд.

Резултат с изображение за ружа игнатова

Тя започва кариерата си като консултант в McKinsey & Company, глобална компания, предлагаща услуги в областта на управленското консултиране. Ружа Игнатова е вписана в Търговския регистър като управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми.

Предполага се, че Ружа Игнатова има участие в няколко финансови пирамиди. Според експерти, основаният от нея OneCoin използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus, Univer Team, Unaico/ SiteTalk, OPN, Bonofa и BNG International. 

Ружа Игнатова и баща ѝ, Пламен Игнатов, държат металургичен завод в Бавария до 2012 г., когато фалира. Игнатова не обявява несъстоятелността на завода, за което получава условна присъда. Семейството е обвинено в кражба на 1 милион евро.

Бизнес дамата до преди акцията на полицията се радва на охолен светски живот и много партита. Една от "играчките" на българката е 40-метрова яхта за 15 милиона евро.

Какво е OneCoin?


Смята се, че OneCoin "краде" 350 милиона евро от инвеститори и това го превръща в една от най-скандалните пирамидални схеми свързани с крипто. Според данните на българската прокуратура, дейността на свързани с OneCoin дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Но най-големите обвинения са към маркетинг бонусната схема на много нива за привличане на нови членове. Според OneCoin, основния им бизнес е да продават учебни материали за търговия. Членовете могат да купуват образователни пакети, вариращи от 100 до 118 000 евро. Всеки пакет включва токени, които могат да бъдат използвани за да се копае OneCoin.


Предполага се, че OneCoin се копае от два сайта в България и един в Хонконг. Компанията твърдят, че не продават криптовалута, а само образователни материали. Въпреки това, на една типична среща на OneCoin за набиране на членове се говори за инвестиране в крипто, а учебните материали почти не се споменават.

Привличането на нови членове носи бонуси за тези нагоре по веригата. Всичко това носи постоянни обвинения, че реално става въпрос за Понци схема, където с част от средствата на новопостъпилите се плащат обещаните бонуси на старите членове. Това обаче може да работи само докато има нови желаещи, а математиката показва, че при геометричната прогресия на разширяването на основата пирамидата скоро се стига до космически числа, надвишаващи населението на планетата.

По онова време, началникът на специализираната прокуратура Иван Гешев, казва, че Игнатова е обвиняема в Германия, но името й не се открива в списъците Европол и от българската компания твърдят, че няма повдигнати обвинения и привлечени обвиняеми лица.

Коя е Ружа Игнатова?

След известно време, китайската полиция публично обвини 98 души обвързани със схемата и успява да възстанови $260 милиона. Според китайска медия общата сума постигната чрез Понци схемата възлиза на $2.3 милиарда. Всички компании свързани с компанията са обект на разследване.


По данни на прокуратурата OneCoin ООД е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с OneCoin. Според немските финасови институции криптовалутата служи като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.


Хронология3 май 2018г., Централната Банка на Самоа (CBS) забранява всички трансгранични транзакции свързани с OneCoin и OneLife.

17 и 18 януари 2018г., българската полиция прави спецакция на офиса на OneCoin, намиращ се в центъра на София, на площад Славейков, по заповед на прокурор от Билефелд, Германия. Немската полиция и Европол взимат участие в акцията и разследването. 14 други компании свързани с OneCoin, са разследвани и 50 свидетели са били разпитани. Иззети са сървърите и други материални доказателства.

10 юли 2017г., Ружа Игнатова е обвинена от Индия в подвеждане на инвеститори, като част от индийско разследване.

16 юни 2017г., главният изпълнителен директор на OneCoin твърди, че тяхната криптовалута е лицензирана от виетнамското правителство, което уж го прави първото официално линцезирано крипто в Азия.

20 юни 2017г., Министерството на Плановете и Инвестициите на Виетнам (MPI) издава заявление, че твърденията на OneCoin за лицензирана търговия са подправени, като са в разрез с регулациите на MPI. Човекът, за когото се предполага, че е подписал документа не е имал нужнния статут.ren ce">

29 май 2017г., Международната комисия за финансови услуги на Белиз (IFSC) предупреждава за OneLife Network Ltd., че извършват търговия без лиценз или нужното одобрение от страна на IFSC.

23 Април 2017г., индийската полиция арестува 18 души в Нави Мумбай за организиране на събитие за набиране на членове за OneCoin. Полицията е била под прикритие на събитието за да прецени ситуацията преди да действа. След допълнително разследване е разкрито, че компанията е изградила пирамидална схема.

23 май 2017г., четирима души са привикани в съда в Хунан, Китай, за участието си в схемата.

През май, разследването е възстановило $3.77 милиона от 9 банкови сметки. $11.52 милиона са били трансферирани, малко преди да бъдат иззети. В началото на май още двама са арестувани с $3.69 милиона в сметките си. Специален отряд за разследване е бил сформиран за да проследи парите, за да се стигне до още арести.

Много измамени, малко обвинениtron g>


В крайна сметка местоположението на Ружа Игнатова е неизвестно. Общата сума на измамата е неясна. Много въпросителни около този казус, а към края на 2018г. все още не са влезли нови доказателства, нито се е актуализирала информацията за случая. Безспорно този случай разтресе не само България, но и целият свят. До ден днешен това се счита за една от най-големите измами в историята на криптосферата, оставяща милион ощетени инвеститори след себе си.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Илон Мъск подтиква McDonald's да приемат Dogecoin

Мъск е дългогодишен фен на Dogecoin, туитвайки “Dogecoin е криптовалутата на хората” миналия февруари.Според уебсайта Know Your Meme Dogecoin е вдъхновен от популярното меме, базирано на породата Шиба...
ЯНУ. 27, 2022 12:04 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Capitrade Launchpad - пионер на Luna DeFi платформите

Операционното ниво и механизъм на Capitrade Launchpad гарантират, че всяко ниво се разпределя. Capitrade Ventures изгради отлични връзки с влиятелни лица и маркетинг партньори, което доведе до последо...
ЯНУ. 26, 2022 15:10 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

YouTube обмислят добавянето на функционалност за NFT

В годишно писмо до създателите, изпратено във вторник, Уоджиски каза, че YouTube вижда Web3 като източник на вдъхновение за нови начини за подобряване на платформата.NFT идват в YouTubeYouTube се прис...
ЯНУ. 26, 2022 19:55 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто борсата FTX затвори кръг на финансиране за $400 милиона

Според Reuters, американският филиал на FTX приключи кръг за финансиране от $400 милиона в сряда, воден от SoftBank Group Corp, Temasek Holdings, Paradigm и Multicoin Capital.Американският президент н...
ЯНУ. 26, 2022 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света