НАЧАЛО Регулации

Русия може да забрани криптовалутите – ще има ли срив на пазара?

29.04.2024 14:31 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия може да забрани криптовалутите – ще има ли срив на пазара?

Потенциалната забрана на криптовалутите в Русия, задвижена от Анатолий Аксаков, председател на Комитета на Държавната дума на Русия за финансовия пазар, има за цел да засили господстващото положение на рублата, като същевременно упражнява контрол върху крипто екосистемата.

Аксаков подчерта, че ще бъдат допустими само дигитални финансови активи, емитирани в рамките на руската юрисдикция, включително дигитални рубли, позовавайки се на опасенията, че криптовалутите действат като квази-валути, заместващи рублата.

Въпреки предложената забрана са предвидени изключения за миньорите на криптовалути и за проектите, спонсорирани от Централната банка. Руските майнинг предприятия имат значителен принос за външнотърговските разплащания, като ликвидността им възлиза на близо $2.60 милиарда. Въпреки това Артьом Кирянов, заместник-председател на Комитета на Държавната дума по икономическа политика, подчерта необходимостта от стабилни регулации, като предложи регулирането на криптовалутите да бъде включено в дигиталния кодекс.

Потенциалното въздействие на руската забрана върху пазара на криптовалути остава несигурно. За разлика от Китай, където подобна забрана доведе до значителен спад на пазара поради концентрацията на глобалната минна дейност, в Русия липсва сравнима майнинг общност.

Въпреки това неотдавнашните корекции на пазара, включително спадът от 2% в дневните графики на Биткойн (BTC) и близо 6% в седмичните графики, може отчасти да отразяват опасенията, свързани с хода на Русия, изострени от ескалиращото геополитическо напрежение. Като цяло, макар че руската забрана може да повлияе на пазарните нагласи, пълното ѝ въздействие върху крипто сектора ще зависи от различни фактори, включително глобалните регулаторни тенденции и пазарната динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Турция предлага нов законопроект за криптовалутите

Турция представи ново законодателно предложение за регулиране на доставчиците на услуги за криптоактиви и техните операции.

18.05.2024 12:30 2 мин. четене

Регулаторът на ценни книжа в Индия готов да надзирава крипто пазарите

Индийският регулаторен орган за ценни книжа предложи на различни надзорни органи да наблюдават търговията с криптовалути, което показва потенциална промяна към разрешаване на частни виртуални активи в страната.

17.05.2024 23:00 2 мин. четене

Френски регулатор отправи предупреждение за крипто борсата ByBit

Френският финансов регулатор подчерта, че Bybit е включена в черния списък от 20 май 2022 г. и няма право да предлага услуги в крипто областта във Франция.

17.05.2024 22:30 1 мин. четене

Турция иска де приведе крипто законите си с международните стандарти

На 16 май управляващата партия в Турция внесе в парламента проектозакон, чиято цел е да регулира криптовалутите. В това законодателно предложение се набляга на лицензирането и регистрацията на доставчиците на услуги в областта на криптовалутите, за да се спазват международните стандарти.

17.05.2024 14:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.