НАЧАЛО Крипто Крими

Разработчикът на Tornado Cash предполагаемо имал връзки с ФСБ

август 27, 2022 14:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разработчикът на Tornado Cash предполагаемо имал връзки с ФСБ

Алексей Перцев, разработчик, арестуван заради работата си по Tornado Cash, може да има връзки с централното разузнаване на Руската федерация.

Перцев е работил за руска фирма за сигурност

Алексей Перцев вероятно е работил за руска компания за сигурност, свързана с държавни разузнавателни служби, преди да работи по Tornado Cash.

Според разузнавателната фирма Kharon през 2017 г. Перцев е работил за базираната в Русия компания Digital Security OOO. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на фирмата през 2018 г., твърдейки, че тя е подкрепяла руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) от 2015 г. насам.

Перцев не е сред петте юридически или трите физически лица, посочени от Министерството на финансите в изявлението му. Вместо това Kharon твърди, че е открила името на Перцев в архив на уебсайта на Digital Security OOO.

Въпреки че Digital Security OOO може да не е работило единствено за ФСБ, участието на Перцев във фирмата изглежда е доста задълбочено. В изявление за Fortune вицепрезидентът по изследванията на Kharon Ник Гротхаус заяви, че Перцев е „работил за Digital Security OOO и сам е извършвал тестове за проникване„, преди Министерството на финансите на САЩ да санкционира компанията за подпомагане на ФСБ.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сливането представя „вълнуваща перспектива“ за Етериум, твърди Дан Морхед


Kharon също така отбеляза, че кодът на Tornado Cash е бил частично разработен от PepperSec – компания, базирана в Делауеър, където Перцев е бил основател и главен изпълнителен директор. Той обаче не прави пряка връзка между PepperSec и Digital Security OOO, нито свързва PepperSec с руските разузнавателни служби.

Съпругата на Перцев отрича връзките с ФСБ

Съпругата на Перцев, Ксения Малик, отрича Перцев да е имал каквито и да било връзки с руските разузнавателни служби. Тя заяви пред Coindesk, че Перцев „никога не е бил свързан с ФСБ в Русия или с подобни организации„. Тя не е коментирала предполагаемото участие на Перцев в Digital Security OOO.

Малик добави, че първоначално тя и съпругът ѝ „са се преместили в Нидерландия с надеждата за спокоен, стабилен и свободен живот, който е немислим във военна Русия„.

Смесителят на транакции Tornado Cash беше санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ на 8 август. Перцев беше арестуван от холандските власти дни по-късно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Binance значително разширява обхвата си с нова придобивка

Най-голямата криптоборса Binance планира да навлезе отново на японския пазар, придобивайки 100% дял в лицензиран доставчик на крипто услуги в страната.

декември 1, 2022 21:41 1 мин. четене

Тези два фактора могат да сринат криптовалутите, твърди Марк Юско

Известният мениджър на хедж фонд, Марк Юско изрази мнението си дали сривът на FTX ще ускори или забави мечия пазар. В неотдавнашен подкаст Юско насочи вниманието върху два ключови елемента на крипто сектора – Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) и Tether (USDT). 

декември 1, 2022 20:32 1 мин. четене

Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

По време на срещата Dealbook 2022 на New York Times, Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на активи в света BlackRock сподели, че според него причината за неуспеха на FTX е, че тя е създала свой собствен токен, който е централизиран и следователно противоречи на целия етос на криптовалутите.

декември 1, 2022 17:45 1 мин. четене

Популярна чат платформа продава потребителски имена за милиони

За по-малко от месец Telegram са продали потребителски имена в Open Network на стойност $50 милиона.

декември 1, 2022 16:45 1 мин. четене