НАЧАЛО Други

Япония се размина с рецесията – поне засега

12.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Япония се размина с рецесията – поне засега

Публикуваните в понеделник ревизирани правителствени данни показаха, че японската икономика е успяла да избегне техническа рецесия, въпреки опасенията за бавното ѝ възстановяване.

Според Службата на кабинета ревизираният брутен вътрешен продукт (БВП) за периода октомври-декември показва леко разширение от 0.4% на годишна база, което контрастира с първоначалната оценка за свиване с 0.4%.

Този растеж обаче не отговаря на очакванията на икономистите, като в анкета на Reuters се прогнозираше увеличение от 1.1%. На тримесечна база БВП отбеляза скромен растеж от 0,1% в сравнение с първоначално отчетения спад от 0.1% и под очакваното повишение от 0.3%.

Саисуке Сакай, старши икономист в Mizuho Research and Technologies, отбеляза, че макар основните данни да предполагат възходяща ревизия, продължават да съществуват опасения относно слабото представяне на вътрешното търсене, особено на потреблението.

Ревизията се дължеше отчасти на увеличението на капиталовите разходи, които нараснаха с 2% на тримесечна база, надминавайки предварителната оценка за намаление с 0.1%, въпреки че все още не отговаряха на пазарната прогноза за повишение с 2.5%. Обратно, частното потребление, което е важен компонент на японската икономика, се понижи с 0.3% през периода октомври – декември, което е малко по-лошо от първоначалната оценка за спад от 0.2%, като за това допринесоха морските продукти и домакинските уреди.

Въпреки че външното търсене остана непроменено спрямо предварителните данни, допринасяйки с 0.2 процентни пункта за растежа на реалния БВП, се появиха опасения относно потенциалното въздействие на забавянето на китайската икономика и спирането на производството в подразделенията на Toyota Motor Corp върху японската икономика през текущото тримесечие януари-март.

Въпреки тези предизвикателства се появиха спекулации, че Японската централна банка (ЯЦБ) може да преразгледа политиката си на отрицателни лихвени проценти, особено в светлината на очакванията за значително увеличение на заплатите по време на годишните преговори с профсъюзите.

Марсел Тиелиант, ръководител на Азиатско-тихоокеанския отдел в Capital Economics, изказа предположение, че въпреки данните, показващи слабости, ЯЦБ може да промени позицията си през следващите месеци, особено след като най-голямата японска конфедерация на профсъюзите Ренго настоява за значително увеличение на заплатите.

Акцентът, който ЯЦБ поставя върху своя индекс на потребителската активност, и очакването за стабилен растеж на заплатите като предпоставки за корекции на паричната политика подчертават значението на предстоящите преговори за заплатите.

При положение че коригираните спрямо инфлацията реални заплати се свиват за 22-ри пореден месец, а разходите на домакинствата отбелязват най-големия си спад от 35 месеца насам, ЯЦБ е изправена пред сложно решение преди двудневното си заседание за определяне на паричната политика, насрочено за 18-19 март.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.