НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ нараства с близо $7 милиона всяка минута

11.03.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ нараства с близо $7 милиона всяка минута

Бързото нарастване на американския дълг достига застрашителни размери, както показват последните данни, публикувани от Министерството на финансите на САЩ.

Според цялостната система за проследяване на дълга на Министерството на финансите националният дълг на САЩ набъбва с около $1 трилион на всеки 100 дни. Това означава изумителните $10 милиарда дневно, $416.67 милиона на час, 6,94 милиона на минута и $115,740 всяка секунда.

Общият размер на непогасения държавен дълг на Съединените щати вече е нараснал до $34.46 трилиона, отбелязвайки забележимо увеличение спрямо 34.39 трилиона, регистрирани само преди седмица.

Тези тревожни статистически данни съвпадат с предупрежденията на експерти като Жоао Гомеш, професор в Уортън, който предупреждава, че ескалиращият дълг представлява значителен риск за предстоящата президентска администрация.

Гомеш подчертава:

“С наближаването на втората половина на десетилетието решаването на този проблем ще стане наложително. Той би могъл потенциално да подкопае програмата на следващата администрация. Всяко предложение за значително намаляване на данъците или за допълнителни фискални стимули може да предизвика неблагоприятни реакции от страна на финансовите пазари.”

По-нататък той изказва предположението, че “внезапно покачване на лихвените проценти може да предизвика криза до 2025 г. Този сценарий е напълно вероятен. Предполагам, че до края на десетилетието ще се изправим пред това предизвикателство по един или друг начин.”

Миналата година Moody’s понижи перспективата си за кредитния рейтинг на САЩ от “стабилна” на “негативна”, като посочи като основен фактор продължаващата политическа безизходица в Конгреса.

Според Moody’s “Очаква се трайната политическа поляризация да се запази, което ще направи изключително трудно постигането на консенсус по цялостна, жизнеспособна дългосрочна стратегия за смекчаване и обръщане на нарастващия фискален дефицит. Мерките, насочени към увеличаване на държавните приходи или реформиране на разходите за права, срещат значителни пречки.”

В отговор на тези неотложни опасения президентът Байдън наскоро представи предложение за намаляване на дълга с $3 трилиона, съсредоточено върху увеличаване на данъците за корпорациите и милиардерите.

Въпреки това, като се има предвид настоящият републикански контрол над Камарата на представителите, вероятността този план да бъде приет изглежда малка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.