НАЧАЛО Други

Прогноза за цената на златото след достигането на нов исторически рекорд

11.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за цената на златото след достигането на нов исторически рекорд

В светлината на очакванията за облекчаване на паричната политика, ескалацията на напрежението между Москва и НАТО и спада на фондовия пазар златото запази възходящия си импулс, достигайки нов връх.

Този скок остави учудени както инвеститорите, така и търговците, предизвиквайки спекулации относно потенциала за по-нататъшни печалби на благородния метал.

Последните данни разкриват, че златото е надминало предишния си исторически връх, достигайки $2,127.45 за тройунция, което е забележително увеличение спрямо предишния рекорд, поставен през декември миналата година, когато достигна $2.071.98.

Въпреки тези рекордни стойности изглежда, че сред мениджърите на фондове в Северна Америка и Западна Европа има колебание. Докладите на BullionVault сочат, че в продължение на шест месеца поред те последователно продават и капитализират печалбите си, както се подчертава в неотдавнашна публикация.

Ту Лан Нгуен, ръководител на отдела за изследване на суровините в германската Commerzbank AG, изрази предпазливост по отношение на устойчивостта на неотдавнашния възход на златото, като го определи като “крехък”. Нгуен предполага, че в близко бъдеще е възможна малка корекция поради прибиране на печалби.

Известният инвеститор Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, изрази прогнозата си за потенциален срив на цените на златото, като предположи, че то може да падне до нива, вероятно под $1,200. Тази прогноза се дължи на продължаващото натрупване на злато от централните банки.

В перспектива Techopedia, фирма, специализирана в измервания на веригата и прогнози за цените, прогнозира, че до 2025 г. цените на златото може да надхвърлят $2,700. Като фактори, допринасящи за това, се посочват стабилното търсене на физическите пазари и геополитическото напрежение в региони като Близкия изток и Европа.

Въпреки че неотдавнашният скок на цените на златото може да означава временен връх, някои експерти смятат, че благородният метал в крайна сметка ще се възстанови и ще надмине предишните си върхове. Статутът на златото като сигурен актив в условията на несигурност може да го тласне към нови рекорди през следващите години, а дори и по-рано.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС иска да зареже долара и да използва криптовалути за търговия

Председателят на Комитета за финансовия пазар към Държавната дума на Русия Анатолий Аксаков наскоро обяви, че БРИКС активно проучва възможността за замяна на щатския долар с криптовалута за търговия.

21.04.2024 8:00 2 мин. четене

Каква е целта на най-голямата стабилна монета Tether (USDT)?

Според главния изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино основната цел на Tether USD (USDT), най-голямата стабилна монета в света, е да осигури защита за хората в икономики, които се борят с инфлацията.

20.04.2024 20:16 2 мин. четене

Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

На фона на обсъжданията на потенциални икономически мерки срещу Иран от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) Техеран заяви, че е устойчив на западните бойкоти, като се позовава на рекордния износ на петрол въпреки значителните санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

20.04.2024 18:00 2 мин. четене

Проблемите за долара са много, а BlackRock използва Биткойн, за да се предпази от тях

Тъй като алиансът БРИКС е начело на глобалното отдръпване от щатския долар, BlackRock наскоро се насочи към Биткойн като средство за хеджиране на инфлацията на фона на опасенията, свързани със долара.

20.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.